petak, 18. svibnja 2018.

Pročitajte u kojim situacijama ne smijete koristiti zeleni čaj i pored toga što je vrlo ljekovit.



U svakom slučaju zeleni čaj je mnogo bolji početak dana od kafe koju smo prihvatili kao ritual bez kojeg dan ne bi bio potpun.
Već je naširoko poznato da zeleni čaj ima značajnu ulogu u usporavanju razvoja raka prostate. Aktivno štiti od gripe, smanjuje stres i daje tijelu energiju, smanjuje holesterol.
Pored toga, izvrstan je saveznik u borbi protiv viška kilograma koji se vrlo lako zalijepe na tijelo ali se godinama ne mogu ukloniti zato što on znatno ubrzava metabolizam.

Zeleni čaj sadrži vitamine A1, B2, B12, C i E, kao i mnoge minerale i elemente u tragovima.

On efikasno smanjuje bolove kod problema sa želucem i crijevima. Dobar je za srce i pritisak. Sprečava arterosklerozu. Normalizuje rad štitne. Povisuje mentalnu i tjelesnu aktivnost. Djeluje protiv depresije. Pomaže kod bolesti jetre. Dobar je za reumu. Prema najnovijim istraživanjima zeleni čaj sadrži EGCG (EpiGalloCatechin Gallate) koji smanjuje ćelije raka, što ga čini uspješnim u borbi protiv raka i Hepatitisa.


Pojačava kognitivne sposobnosti i sposobnosti učenja pa ga se smatra “zaštitnikom mozga”, može također spriječiti pojavu Alzheimerove bolesti.
Ono što je važno dodati je da zeleni čaj nema nuspojava. Jedina zabilježena negativna strana je nesanica i to samo ako se čaj konzumira neposredno prije odlaska na spavanje.
Pored svih blagodati koje smo naveli, zeleni čaj ipak ima jednu osobinu na koju moramo obratiti pažnju kada ga koristimo.,a to je da on  može poremetiti, odnosno onemogućiti,djelovanje lijekova za hipertenziju.
Uzrok leži u činjenici što zeleni čaj obiluje taninom koji može ograničiti apsorpciju željeza iz voća i povrća.
                                                 Pijete li čaj s limunom, poništit ćete taj učinak.                                 


Zeleni  čaj se ne smije miješati s nizom lijekova i to baš stoga što sadrži kofein. Kako biste tačno znali što smijete piti, a što ne, posavjetujte se sa doktorom, posebno ako imate većih zdravstvenih problema koje već liječite kod njega.
izvor : megagiga.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...