Sastojci:
za testo
200 g brašna
250 g šećera
1 kašika kakaa
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica mlevenog cimeta
za testo
200 g brašna
250 g šećera
1 kašika kakaa
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica mlevenog cimeta
1/3 kašičice mlevenog karanfilića
+
300 ml mleka
50 ml ulja
4 kašike džema od kajsija (oko 120 g) ili 2 pune kašike meda (oko 80-100 g)
i još
6 kašika džema od kajsija (oko 180 g)
200 g čokolade za kuvanje
60 ml ulja
+
300 ml mleka
50 ml ulja
4 kašike džema od kajsija (oko 120 g) ili 2 pune kašike meda (oko 80-100 g)
i još
6 kašika džema od kajsija (oko 180 g)
200 g čokolade za kuvanje
60 ml ulja
Postupak:
1. U vangli pomešati sve suve sastojke – brašno, šećer, kakao (prosejan kroz cediljku za čaj), sodu i začine. Dodati mleko, 50 ml ulja i džem (ili med), pa sve dobro promešati.
1. U vangli pomešati sve suve sastojke – brašno, šećer, kakao (prosejan kroz cediljku za čaj), sodu i začine. Dodati mleko, 50 ml ulja i džem (ili med), pa sve dobro promešati.
2. Testo izliti u namašćen i brašnom posut veći četvrtasti pleh (35 x 25 cm), peći na 180°C oko 15-18 minuta, proveriti čačkalicom da li je gotovo.
3. Dok se testo peče, pripremiti džem za premazivanje kolača, i čokoladnu glazuru. Šest kašika srednje gustog džema od kajsija
samleti/ispasirati u mini seckalici (može i štapnim mikserom) da džem posvetli i postane gladak i pomalo penast. Premazati preko kolača ravnomerno.
4. Na najnižoj temperaturi ringle otopiti 200 g čokolade za kuvanje sa 60 ml ulja i ostaviti da se malo prohladi.
5. Glazuru sipati preko kolača premazanog džemom, pa je razliti naginjanjem pleha u svim pravcima. Glazura je relativno retka i lepo se razliva, ne treba je razmazivati.
6. Ostaviti u frižideru da se glazura stegne, pa tankim nožem kolač iseći na manje kocke. Takođe, nožem proći uz ceo obod pleha kako bi se ivični parčići lakše izvadili.
3. Dok se testo peče, pripremiti džem za premazivanje kolača, i čokoladnu glazuru. Šest kašika srednje gustog džema od kajsija
samleti/ispasirati u mini seckalici (može i štapnim mikserom) da džem posvetli i postane gladak i pomalo penast. Premazati preko kolača ravnomerno.
4. Na najnižoj temperaturi ringle otopiti 200 g čokolade za kuvanje sa 60 ml ulja i ostaviti da se malo prohladi.
5. Glazuru sipati preko kolača premazanog džemom, pa je razliti naginjanjem pleha u svim pravcima. Glazura je relativno retka i lepo se razliva, ne treba je razmazivati.
6. Ostaviti u frižideru da se glazura stegne, pa tankim nožem kolač iseći na manje kocke. Takođe, nožem proći uz ceo obod pleha kako bi se ivični parčići lakše izvadili.
pogledaj.fun
Nema komentara:
Objavi komentar