nedjelja, 27. svibnja 2018.

Napravite sami: Losion i šampon protiv ispadanja kose sa koprivom..



Razlozi gubitka kose i kod žena i kod muškaraca mogu biti raznoliki: zdravstveni, genetski predodređeni, hormonalni, nedostaci vitamina i minerala, a također i određeni lijekovi mogu izazvati ispadanje kose. No bez obzira na to, ova neugodna pojava javlja se i sezonski – u proljeće i jesen. Uzevši u obzir sve ove faktore, kod nekih osoba se u jesensko vrijeme može dogoditi značajan gubitak kose.


Kako biste spriječili ovu doista frustrirajuću i neugodnu pojavu, nabavite dodatke prehrani koji su prilagođeni vašoj dobi i tjelesnom stanju, a koji sadrže vitamine B6 i A, biotin te cink, jod bakar i željezo. Uz to, obavezno na vlasište nanosite specijalne losione i šampone.
Dobra vijest jest da losion i šampon za prevenciju ispadanja kose možete pripremiti sami kod kuće. Baza od koje se kreće u njihovoj pripremi jest biljna tinktura čiji je glavni sastojak kopriva.
Biljna tinktura
Tinktura se priprema u omjeru 1:5 s 50%-tnim etanolom
40 g korijena koprive
20 g korijena čička
20 g lista ružmarina
20 g lista kadulje
Odvagnuti suhe biljne droge i preliti ih sa 500 ml 50% etanola u staklenoj posudi, zatvoriti i ostaviti macerirati tri tjedna. Tada procijediti i spremiti tinkturu u tamnu bocu (priprema tinktura).
Losion protiv ispadanja kose
Od prethodno pripremljene tinkture odvojiti 100ml i na laganoj vatri je upariti do volumena 50 ml ( kako bi ishlapio alkohol).


U 50ml uparene i ohlađene tinkture dodati:
50 ml hidrolata ljekovite kadulje
2 g biljnog glicerola
20 kapi eteričnog ulja ružmarin kemotip cineol
10 kapi eteričnog ulja himalajskog cedra
10 kapi eteričnog ulja čempresa
Losion se drži u tamnoj boci i prije uporabe se mora dobro promućkati. Aplicira se na vlasište dva puta dnevno laganim umasiravanjem. Nastavci za bočice u obliku sprej pumpica uvelike olakšavaju aplikaciju.
Šampon protiv ispadanja kose
Kao šamponska baza poslužit će dječji šampon bez boja, mirisa, konzervansa, silikona i parafinskih ugljikovodika.
U 200 ml šamponske baze dodati:
50 ml uparene tinkture (100 ml alkoholne tinkture se upari do pola)
40 kapi eteričnog ulja ružmarina kemotip cineol
40 kapi eteričnog ulja himalajskog cedra
20 kapi eteričnog ulja ljekovite kadulje
Nakon nanošenja na vlasište, šampon neka djeluje 3-5 minuta prije ispiranja. Kako se šamponsku baza ne bi previše zapjenila, prelije se u inox posudicu i tada joj se dodaju, laganim umješavanjem, ostali sastojci.
Upozorenje: Ove recepture se ne koriste ako postoji neka upalna promjena na vlasištu.
izvor : megagiga.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...