nedjelja, 27. svibnja 2018.

Svilena torta..



Ova torta je mekana i nježna i vjerovatno je zato dobila ime po svili. Ima tri kore ali se one i ne osjete kada jedete kolač, kremasta je i ukusna. U jedan dio fila idu krem bananice ali taj dio možete zamijeniti nečim drugim ako ne volite bananice. Možete staviti kandirano voće, žele ili nešto drugo šta volite.


POTREBNO JE ZA KORE:
10 bjelanaca
13 kašika šećera
3 kašike soka od limuna ili sirćeta
1 kašika brašna
ZA KREMU:
10 žumanaca
250 gr šećera
3 kašike brašna
3 kašike gustina
750 ml mlijeka
250 gr putera
6 krem bananica
50 gr oraha sitno isjeckanih ili samljevenih
100 gr otopljene i ohlađene mliječne čokolade
PRIPREMA:
♦ Napravit ćemo 3 kore. Prva kora nam treba biti malo deblja od ostalih. Za prvu koru : U dublju zdjelu za mućenje stavite 4 bjelanca i umutite mikserom dok ne pobijele i napuhnu se, počnite dodavati jednu po jednu kašiku šećera, od ukupno 5 kašika. Umutite čvrst šaum. U čvrsto umućeni šlag od bjelanaca dodajte jednu kašiku limunovog soka ili sirćeta i 1 kašiku brašna, polako izmiješajte. Sipajte u kalup obložen papirom za pečenje, prečnika 26 cm, poravnajte i pecite u rerni zagrijanoj na 200 °C , 10 do 15 minuta. Kada se kora ispekla izvadite je iz kalupa zajedno sa papirom i ostavite da se hladi. U istom kalupu ispecite još dvije kore. Preostale dvije kore napravite na sljedeći način. Po 3 bjelanca umutite sa 4 kašike šećera, dodajte po 1 kašiku limunovog soka i ispecite kao i prvu koru. U ove dvije kore ne stavljajte brašno. Sve kore dobro ohladite prije filovanja.
ZA KREMU:


♦ U šerpu stavite mlijeko, šećer, brašno, gustin, vaniliju, žumanca i sve dobro izmiješajte. Stavite na vatru i miješajući svo vrijeme skuhajte. Kako se mlijeko zagrijava krema će postajati sve gušća, u momentu kada dođe do tačke ključanja krema će biti jako gusta. U tom momentu uzmite mikser i njim mutite još 1 minut. Skinite sa vatre i ohladite.
♦ U ohlađenu kremu od žumanaca dodajte 250 gr putera, kojeg ste umutili mikserom. Sjedinite smjesu i podijelite je na 3 dijela. U prvi dio stavite sitno isjeckane krem bananice, u drugi dio istopljenu i ohlađenu čokoladu i orahe, treci dio ostavite takav kakav jeste.
♦ Na tacnu za serviranje stavite prvu koru, premažite je kremom od bananica, zatim druga kora pa krema od čokolade i oraha, treću koru premažite sa žutim filom i njim premažite cijelu tortu. Stavite u frižider na 1 sat i onda cijelu tortu premažite sa umućenom šlag kremom od vanilije. Ukrasite po želji. Najbolje je da se torta hladi u frižideru preko noći ali već nakon nekoliko sati se može jesti ako ne možete čekati toliko. Prijatno vam bilo.
izvor : kolaci.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...