nedjelja, 6. svibnja 2018.

Slatka pita za desetku..




Sastojci
10 phyllo kora
230 gr mljevenog keksa
3 velike zlice putra sobne temperature
6 velikih okruglih sljiva (crne ili crvene)
5 velikih kiselijih jabuka
5 paketica stevie (5 x 1 gr)
čep-dva ruma
1 i 1/2 mala zlica cimeta
1 velika zlica putra sobne temperature
1 jaje za premaz
1 velika zlica marmelade od narandze (ili neke druge svijetle)
par polovica oraha za ukras
Priprema
1.
Kalup za torte – 24 cm.
Jabuke oguliti i naribati. Zasladiti sa 2 paketica stevie, i posuti sa pola male zlice cimeta, te ostaviti sa strane.
Na laganoj vatri otopiti 3 zlice putra, dodati ga mljevenim keksima i promijesati.
2.
Sljive narezati na kockice, premjestiti u serpu, zasladiti sa preostala 3 paketica stevie, posuti 1 malom zlicom cimeta i rumom, te dinstati na srednjoj vatri dok sljive malo ne omeksaju. Za ovo ce uzeti 10-15 minuta, ovisno o sljivama.
3.
Preostalu zlicu putra rastopiti, nju cemo koristiti za premaz kora. Sa malo ovoga putra premazati kalup. 3 prve kore unakrsno poloziti na dno kalupa i cetkicom ih premazati rastopljenim putrom. Neka stranice kora vise izvan kalupa, njih necemo dirati do samog kraja. Preko poloziti pola mjesavine keksa, pa ga prekriti sa jos 2 kore, i njih premazati putrom. Po korama poloziti dinstane sljive, preko njih poloziti jos 2 kore, preko kora ostatak smjese od keksa. Preko keksa prebaciti jos 2 kore, premazati ih putrom te na kraju dodati iscjedjene jabuke. Po jabukama poloziti zadnju koru, te preko nje prebaciti stranice preostalih kora sa dna kalupa.
4.
Po sredini pite poslagati par tankih kriski jabuka, te sve skupa premazati razmucenim jajetom.
Peci 40 minuta u prethodno zagrijanoj pecnici na 180 C.
Zlicu pekmeza razrijediti sa par kapi vode te njime cetkicom premazati pecenu pitu. Po zelji, ukrasiti sa par polovica oraha.
Napomena:


1. Ova pita je kiselkasto-slatkog okusa. Slatkoljupci neka dodaju jos stevie. Za one koji bi ju htjeli isprobati sa secerom, predlazem da krenu sa zlicu-dvije pa povecavaju prema vlastitom okusu.
2. Kekse ponekad zamijenim mljevenim i nasjeckanim orasima koje pofurim mlijekom – pita je na taj nacin mozda i finija.
3. Kada bi se ova pita radila sa korama za savijace sa nasih prostora, mislim da su one malo deblje od phyllo kora, pa ih mozda nece trebati svih 10.
izvor:kolaci.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...