Sastojci
Za koru:
- 185 g krekera
- 1/4 šolje šećera
- pola kašičice cimeta,
- 6 kašika putera
- 1/4 šolje vode
Za krem:
- 110 g čokolade za kuvanje
- kašičica čistog ekstrakta vanile
- kašičica espreso praha
- šolja rashlađene slatke pavlake
- 70 g putera, šolja šećera, 3 jajeta
Priprema
Krekere dobro izmrvite – trebalo bi da dobijete 2 šolje mrvica. Otopljeni puter dodajte krekerima, ubacite i šećer i cimet i dobro izmešajte. Ukoliko je potrebno dodajte vode. Smesa treba da je kompaktna – da se ne raspada kada je stisnete u šaci.
Obložite okruglu tepsiju smesom i stavite je da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni. Pecite 8 do 10 minuta, pa ostavite sa strane da se ohladi.
Pripremite krem: Otopite čokoladu na šporetu na srednjoj temperaturi, umešajte vanilu i espreso prah, pa ostavite sa strane da se ohladi. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrstu smesu. Pokrijte i stavite u frižider.
Mutite puter mikserom minut-dva, dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete izdašnu smesu, 3 do 5 minuta. U to sve ubacite i rashlađenu otopljenu čokoladnu smesu, nastavite da mutite, dodajte u to 2 jajeta i sve mutite 3 minuta na srednjoj jačini. Ubacite još jedno jaje i mutite još 3 minuta dok ne dobijete svilenu smesu.
Rashlađenu, izmućenu slatku pavlaku dodajte čokoladnoj smesi, sve lagano sjedinite kašikom. Dobijeni penasti krem rasporedite preko kore. Sve stavite u frižider na najmanje 2 sata, a poželjno je i preko noći.
Sledećeg dana ukrasite sa malo šlaga i spremna je za služenje.
Sledećeg dana ukrasite sa malo šlaga i spremna je za služenje.
izvor : kolaci.com
Nema komentara:
Objavi komentar