subota, 31. ožujka 2018.

Sedam najvećih grešaka koje pravimo kad doručkujemo..

Bez obzira kakav stav imate prema prvom jutarnjem obroku, on može da poboljša vaše zdravlje i pozitivno utiče na opseg vašeg struka. Problem nastaje kada biramo kalorijske “bombe”, odnosno namirnice pune šećera i masti koje imaju suprotan učinak od željenog..





1. Izbegavamo proteine
Kremasta kafa i kolačić poput mafina čest je izbor ako prvi jutarnji obrok jedemo s nogu, van kuće. Reč je o finoj kombinaciji za oči i želudac, kojoj nažalost nedostaje proteina. Istraživanja su pokazala da doručak baziran na proteinima uravnotežuje količine šećera u krvi i smanjuje nagle napade gladi. Pokušajte da započnete dan s dva tvrdo kuvana jaja i jabukom, ili jogurtom u koji ste dodali čija semenke.

2. Preterujemo sa sokom
Voćni sok može da bude odličan izvor vitamina i minerala, ali nije alternativa konzumiranju voća. Poređenja radi, jedna prosečna narandža ima oko šestdeset kalorija dok čaša soka od istog voća gotovo dvostruko više. Pritom treba znati i da u soku nedostaje prehrambenih vlakana, kojih ima u izobilju u prirodnoj voćki. Nova studija objavljena u časopisu Appetite pokazala je i da osobe koje piju mnogo soka imaju veći krvni pritisak od onih koji to čine tek povremeno.



3. Jedemo pogrešne masti
Poznato je da telo treba masti da bi moglo normalno da funkcioniše. Ali to ne znači, da treba s njima da preterujete, a naročito ako je reč o zasićenim masnim kiselinama poput maslaca ili slanine. Poznata njujorška nutricionistkinja Boni Taub Diks predlaže pravilnu distribuciju masnoća, pa za doručak preporučuje kombinaciju zdravih masti poput grčkog jogurta s malo naseckanih oraha.

4. Dodajemo veštačke zasalđivače
Ako nešto nema kalorija, ne znači i da nema negativnih posledica na naša tela. Studija iz časopisa Nature je pokazala da veštački zasađivači mogu da naruše ravnotežu bakterija u želucu koje rezultiraju pojačanom potrebom za fruktozom kako bi se osećali zadovoljnijima. Nutricionista Bruk Alpert iz kompanije B Nutritious sugeriše ispijanje kafe bez ikakvih zaslađivača, ali s dodatkom začina poput cimeta koji će podstaći rad metabolizma.

5. Predugo čekamo na doručak
Ako prvi obrok u danu jedemo tek nakon nekoliko sati od buđenja, odnosno tek kad vas podseti krčanje želuca, veće su šanse da ćemo “preterati” s konzumiranjem hrane i završiti s kakvom kaloričnom “bombicom” u ruci. Iako ne postoji službeni raspored kada bismo trebali da jedemo prvi obrok u danu, treba pripaziti da nam telo nije izgladnelo.
6. Ne pazimo na veličinu namirnica

Verovali ili ne, veličina namirnice utiče i na količinu hrane koju unosimo u organizam. Studija sa univerziteta Pen Stejt je pokazala da osobe pojedu i do osamdeset kalorija više po obroku kada konzumiraju žitne pahuljice manjeg oblika. Glavni razlog za to je što mere željenu količinu “odokativnom” metodom. Umesto toga, koristite se kuhinjskom vagom i pojedite upravo onoliko hrane koliko treba vašem organizmu.

7. Jedemo preobilne obroke
Preskakanje doručka nepovoljno utiče na organizam kao i preveliki obroci. Velike količine hrane opteretiće telo, usporiti metabolizam i uspavaće vas. Umesto toga treba birati obroke sastavljene od uravnotežene kombinacije proteina i ugljenih hidrata koji nam daju dovoljno energije za početak radnog dana.

Izvor http://stilzivota.net/

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...