subota, 24. ožujka 2018.

KROASANI! SVIMA USPIJEVAJU, TOPE SE U USTIMA, A ODUZMU 30 MIN!





SASTOJCI (4 osobe):

  • 900 g + kašika dve brašna za hleb
  • 225 ml mlećenice ili jogurta, sobne temperature
  • 300 ml toplog mleka
  • 10 g suvog kvasca
  • 300 g smrznutog putera
  • 1 do 2 kašičice soli
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica šećera
  • 6 kašika otopljenog putera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • semenke po ukusu
  • 1 jaje,za premazivanje

PRIPREMA:

Zagrejati svo mleko, odvojiti pola količine, staviti kašičicu šećera, suvi kvasac i kašiku brašna,sve to dobro sjediniti i ostaviti na stranu da naraste.Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo i solju u dublju zdelu za mešenje i napraviti malo udubljenje, g de ćete dodati otopljen puter, umućena jaja, ostatak toplog mleka, mlaćenicu ili jogurt i nadošli kvasac. Sve dobro sjediniti dok ne počne da se odvaja od stranica posude, isipati na radnu površinu i dobro umesiti testo dok ne dobijete glatku i elastičnu smesu. Vratiti u zdelu, pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo udvostruči, oko sat vremena. Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu i još jednom ga premesiti. Premešeno testo podeliti na 12 malih jufkica. Svaku jufkicu sa vrlo blago pobrašnjenom radnom površinom rastanjiti na veličinu malog plitkog tanjira. Sve rastanjene jufkice staviti na čisti stolnjak. Uzeti jednu jufkicu i preko nje narendati smrznuti puter, preko staviti drugu, malo je razvući pa krajeve podviti malo ispod prve jufkice i narendati zamrznuti puter. Tako uraditi i sa ostale 4 jufkice, svaki put podviti malo krajeve. Ovo radimo da nam puter ne izađe vani prilikom razvijanja u veliku jufku. Na zadnju, 6 jufku, ne rendamo puter. Staviti ovako pripremljeno testo na tanjir i staviti u frižider, dok vi radite sa ostalih 6 jufki. Kada ste uradili i ovih 6 jufki u jednu,uzmite prvu iz frižidera, blago pobrašnite radnu površinu i vrh jufke i oklagijom razvući u jedan veliki krug, iseći na 4 dela unakrst, pa onda svaku četvrtinu iseći na još 3 ili 4 dela. Ostatak putera narendati pola preko razvučene jufke i umotati u kroasane ( moji su bili prazni, ako ih punite sa nečim na gornji deo kruga nemojte rendati puter ).

Izvor: gricko-recepti.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...