Ovaj recept za lazanje s koprivom primjer je kako se popularna jela mogu pripremiti i u puno zdravijoj varijanti od onih koje su uobičajene, da ne kažemo normalne.
Sastojci:
- 0,5 kg tjestenine za lazanje,
- bešamel,
- 0,5 kg kopriva,
- 250 g bijelog sira,
- 200 g sira za ribanje,
- Vegeta
Priprema:
Koprive kratko blanširajte u neslanoj vodi, ocjedite, ohladite i sitno nasjeckajte, pomiješajte sa ribanim travničkim sirom, začinite Vegetom i usitnjenim češnjkakom. Na dno posude stavite bešamel, pa složite red lazanja i prelijte ih ponovno bešamelom. Na to žlicom rasporedite smjesu od kopriva, koju ćete poklopiti lazanjama. To ponavljajte skroz dok ne potrošite sve sastojke.
Slaganje završite s redom lazanja koje ćete preliti bešamelom i ribanim sirom.
Lazanje pecite u pećnici oko pola sata na temperaturi od 200 °C.
Slaganje završite s redom lazanja koje ćete preliti bešamelom i ribanim sirom.
Lazanje pecite u pećnici oko pola sata na temperaturi od 200 °C.
Priprema bešamel umaka za lazanje:
U tavu na 80 g zagrijanog maslaca dodajte 80 g pšeničnog oštrog brašna. Brašno kratko popecite na umjerenoj vatri uz neprestano miješanje.
Za to vrijeme ugrijte 1,5 l mlijeka, dodajte sol, bijeli papar, naribani muškatni oraščić i prema potrebi Vegetu. Poprženo brašno zalijete polako kipućim mlijekom.
Kuhajte još oko 5 minuta uz neprestano miješanje pjenjačom dok ne dobijete gust i gladak umak.
U tavu na 80 g zagrijanog maslaca dodajte 80 g pšeničnog oštrog brašna. Brašno kratko popecite na umjerenoj vatri uz neprestano miješanje.
Za to vrijeme ugrijte 1,5 l mlijeka, dodajte sol, bijeli papar, naribani muškatni oraščić i prema potrebi Vegetu. Poprženo brašno zalijete polako kipućim mlijekom.
Kuhajte još oko 5 minuta uz neprestano miješanje pjenjačom dok ne dobijete gust i gladak umak.
Savjet: Ako niste iskusni u ovakvim poslovima, možete za početak umjesto toplog koristiti hladno mlijeko koje ćete polako dodavati jer je tako manja šansa da će vam se u bešamelu pojaviti grudice.
Izvor: kuhajtesnama.com
Nema komentara:
Objavi komentar