Crna rotkva, arapka ili crna arapka (Raphanus sativus var.niger. L.) se vijekovima koristi kao hrana ali i jedan od najefikasnijih prirodnih lijekova. Poznata je u svim kulturama, starom Rimu, Egiptu, Kini i Japanu.
Rotkva je prirodni adstrigent, antialergin, antibakterik, antioksidans, antireumatik, antiskorbut, antitusik, antispazmatik, antiviral, aperitiv, detoksikant, digestiv, diuretik, ekspektorant, holecistokinetik, karminativ, laksativ, mikotik, regenerator, respiratorni tonikum, rubifacijens, sedativ, tonikum i vermifug.
U pučkoj medicini crna rotkva bila je lijek za žuč, jetru, pluća i kašalj. Kako bi zaštitili svoje robove i radnike za vrijeme gradnje Keopsove piramide, Egipćani su im uz mrkvu i bijeli luk davali crnu i bijelu rotkvu. Saznanja o vrijednosti crne rotkve tokom vijekova širila je i pučka medicina pa smo tako danas bogatiji za niz spoznaja o ljekovitosti te biljke i njenoj upotrebi. Crna rotkva danas se najčešće koristi kao dodatak jelima ili kao začin oštrog, jakog i nadražujućeg okusa.
Ako osobe oboljele od raznih alergija, nečistoća kože, prištića, raznih pjega, lišajeva do gljivičnih bolesti uzimaju dijetalne obroke s crnom rotkvom i piju sok od crne rotkve, na dobrom su putu k ozdravljenju. Crna rotkva pomaže u liječenju najtežih bolesti jer smiruje, čisti, jača i obnavlja cijeli organizam.
Danas se najčešće koristi u liječenju raznih alergija. Salata od crne rotkve znatno pomaže u liječenju smanjenog ili pojačanog rada štitne žlijezde.
Zapadna pučka medicina koristi crnu rotkvu za liječenje akni, astme, arterioskleroze, bolesti jetre, bubrežnih kamenaca, bronhitisa, crijeva, izgubljenog apetita, proljetnog umora, gihta, kašlja, depresivnog, grčevitog i konvulzijskog kašlja, iritacije kože, išijasa, raka, tegoba s plućima, protiv gljivica; protiv manjka C vitamina, nesanice, nadutosti, reume, bolesti štitnjače, tuberkuloze, urinarnog trakta, želuca, zatim za izradu kompresa, za izbacivanje sluzi i katara, za rgulisanje stolice te za jače izlučivanje mokraće, regeneraciju stanica, za čišćenje krvi, protiv žučnih kamenca, protiv viška želučane kiseline.
Kod komplikacija sa žuči, bubrezima i jetrom u akutnim fazama potrebno je s oprezom uzimati sok od crne rotkve.
Što se tiče okusa kora od crne rotkve ima mnogo jači okus nego bijela unutrašnjost crne rotkve. Ali taj ljuti idealni okus je izvrsan u zimskim danima. Dokazi sugerišu da ljute namirnice kao što je crna rotkva,može spriječiti i izlječiti prehladu stimuliranjem sluznice i čišćenjem zagušenja.
No,ljuti okus crnih rokvi nije jedino svojstvo koje spriječava prehladu i grip nego bi u tome mogao pomoći i vitamin C jer ojaćava imunološki sistem.
No,ljuti okus crnih rokvi nije jedino svojstvo koje spriječava prehladu i grip nego bi u tome mogao pomoći i vitamin C jer ojaćava imunološki sistem.
Recepti od crne rotkve
Prirodni lijek za kašalj – Crna rotkva i med
Prije svega rotku dobro operete. Potom, ogulite kožu i napravite udubljenje u rotkvi u koje biste mogli da uspete med. Preporučuju se dvije-tri kašičice meda.
Pošto je potrebno da se med i sok iz rotkve pomiješaju kako bi dali željene rezultate najbolje je ne dirati rotkvu čitavu noć. Nakon toga ovaj napitak možete koristiti kao lijek za kašalj. Pije se tri puta dnevno, ujutru, popodne i naveče.
Napomena: Ovaj napitak se ne daje djeci mlađoj od godinu dana niti odraslima koji imaju problema sa jetrom i bubrezima.
Crna salata od rotkve
Sastojci:
- 4 kašičice svježe iscijeđenog soka od limuna
- 2 kašičice senfa
- 2 crne rotkvice oguljene
- 2 kašičice ekstra-djevičanskog maslinovog ulja
- Himalajska sol
U srednju zdjelu umitite zajedno sok od limuna i senf,a zatim polako dodajte maslinovo ulje i nastavite mutiti dok se smjesa ne sastavi.
Naribajte crnu rotkvu na rendi i dodajte je u zdjelu sa limunovim sokom,senfom i maslinovim uljem. Posolite sa himalajskom soli. Poslužite odmah. Ako želite maskirati ukus crne rotkve dodajte kurkumu.
Rotkva u ishrani
Rotkva je veoma zdrava namirnica, neopravdano zanemarena, ali je isto tako jedna od onih namirnica koja se ne treba koristiti svakodnevno i u prevelikim količinama.
Jestivi dio rotkve isti je i kod crne i kod bijele, a za naša podneblja karakteristična je crna rotkva. Roditelji trebaju biti oprezni pri davabju rotkve djeci mlađoj od godinu dana.
Salata od rotkve i praziluka
Potrebno:
- 200g rotkve
- 150g praziluka
- 5 kašika ulja
- So
Priprema:
Rotkvu oljuštiti, istrugati na rendi, oprati u hladnoj vodi (da izgubi ljutinu), ocjediti i staviti u činiju. Dodati praziluk isečen na tanke kolutove, zatim posoliti, preliti uljem i dobro promješati.
Po želji se može zakiseliti razblaženim vinskim sirćetom.
izvor : megagiga.com
Nema komentara:
Objavi komentar