subota, 31. ožujka 2018.

Od riže, badema, susama, oraha, kokosa: Kako napraviti biljno mlijeko za jačanje organizma



Biljna mlijeka sve su popularnija u posljednje vrijeme, a nutricionisti ih preporučuju zbog zdravlja, hranjivosti, ali i ukusa.
Nutricionisti ističu da biljna mlijeka doprinose jačanju kostiju i cjelokupnog organizma. Prema njihovim riječima, hranjivi sastojci iz biljnih mlijeka mogu da se apsorbuju u potpunosti. Ovi napici prave se od badema, oraha, banana i drugih namirnica koje voli većina ljudi svih uzrasta, a posebno djeca.
Ovo su recepati za biljna mlijeka koja možete vrlo jednostavno napraviti u svojoj kuhinji.
Rižino mlijeko
Sastojci:
  • 1 šoljica integralne riže
  • 10 šoljica vode
Priprema:


Staviti sastojke u lonac, poklopiti i kada proključa, smanjiti temperaturu na 45 stepeni i kuvati još pola sata. Nakon kuvanja smjesu ohladiti pa procijediti kroz gazu. Mlijeko se može zasladiti medom.
Mlijeko od badema
Sastojci:
  • 1 šolja badema
  • 4 šolje hladne vode
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika meda
Priprema:
U malo vode koja vri staviti badem na samo deset sekundi. Izvaditi ih iz vode i ostaviti da stoje dva-tri minuta. Zatim ih treba ocijediti i skinuti im ljusku. Pomiješati bademe s preostalim sastojcima i samljeti u blenderu minut-dva. U mlijeko se može dodati malo cimeta ili mljevene vanilije po želji.
Mlijeko od susama
Sastojci:
  • 1 šolja susama
  • 4 šolje vode i meda po želji
Priprema:
Susam sa malo vode treba samljeti u blenderu, a onda postepeno dodavati preostalu vodu. Po ukusu i želji dodati malo vanilije, meda, suvo voće ili bananu.
Kokosovo mlijeko 
Sastojci:
  • 200 g kokosa ili kokosovog brašna
  • pola litra vode
  • 1 kašičica meda


Priprema:
U vodu sipati kokosovo brašno i ostaviti ga da odstoji jedan sat. Smjesu sipati u blender i izmiksati. Procijediti kroz gazu i zasladiti medom.
Mlijeko od oraha
Sastojci:
  • 4 šolje vode
  • 1 šolja oraha
Priprema:
Orahe staviti u blender i najprije s malo vode izmiksati, a onda dodati preostalu tečnost i obraditi u blenderu dva minuta. Zasladiti po želji.
Sojino mlijeko
Sastojci:
  • 1 šolja soje
  • 4 urme
  • 2 supene kašike meda ili agave sirupa
  • 2 štapića vanilije
  • 400 ml vode
Priprema:
Soju oprati u tri vode i potopiti 12 sati u vodi. Nakon toga sve sastojke staviti u blender i blendati jedan minut. Procijediti smjesu kroz gazu. Sve što ostane na gazi može se koristiti za razne šejkove. Mlijeko može stajati tri dana u frižideru.
Mlijeko od pšenice 
Sastojci:
  • 1 šolja klica pšenice
  • 4 šolje vode
  • pola šolje suvog grožđa odstajalog u vodi
Priprema:
U blenderu samljeti pšenične klice s vodom dva minuta pa procijediti kroz gustu cjediljku. Vratiti u blender, dodati suvo grožđe pa izmiksati. Po ukusu zasladiti medom.
Mlijeko od indijskih oraha 
Sastojci:
  • 1 šolja sirovog indijskog oraha
  • malo cimeta, po želji
  • zaslađivači po želji (urme, med ili agave sirup)
  • 400 ml vode
Priprema:
Indijski orah oprati u tri vode i potopiti dva sata u vodi. Nakon toga sve sastojke staviti u blender i blendati jedan minut. Procijediti kroz gazu. Sve što ostane na gazi može se koristiti za razne šejkove. Mlijeko može stajati tri dana u frižideru.
Mlijeko od banana
Sastojci:
  • 2 zamrznute banane
  • 1 šolja vode
  • 5 urmi
  • 1/2 supene kašike cimeta
Priprema:
Sve sastojke staviti u blender i blendati jedan minut.
“Čokoladno” mlijeko 
Sastojci:
  • 1 šolja oraha ili badema
  • 2 supene kašike agave sirupa
  • 4 urme
  • 3 supene kašike mljevenog rogača
  • 1 štapić vanilije
  • 250 ml vode
Priprema:
Orahe oprati u tri vode i potopiti dva sata u vodi. Nakon toga sve sastojke staviti u blender i blendati jedan minut. Procijediti kroz gazu. Sve što ostane može se koristiti za razne druge šejkove. Ovo “čokoladno” mlijeko može stajati tri dana u frižideru.
izvor : megagiga.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...