subota, 12. svibnja 2018.

MALE SLATKE ITALIJANKE – kolač koji se topi u ustima




Kolač sa sočnim beze koricama, kremom od čokolade i oraha i sve dekorisano slatkim vrhnjem, ZA BAZE:
5 bjelanjaka
250 g šećera
1 žlica limunovog soka
1 žlica brašna
ZA KREMU:
1 l mlijeka
5 žumanjaka
9 žlica šećera
2 paketića vanilin šećera
5 žlica oštrog brašna
4 žlice gustina
250 g omekšalog maslaca
150 g rastopljene čokolade
150 g mljevenih oraha
1 mala vrećica cappuccina
150 g siiitno sjeckane čokolade
500 ml vrhnja za šlag
PRIPREMA:
Prvo ćemo se pozabaviti beze korama, budući da se one dugo suše u pećnici. Pećnicu ugrijte na oko 120°C.
Izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg, a zatim mu postupno krenite dodavati šećer, malo po malo. Miksanjem i rastapanjem šećera trebali biste dobiti sjajni beze.
Dodajte mu žlicu limunovog soka i žlicu brašna te sve povežite. Smjesu izlijte na veliki lim od pećnice obložen papirom za pečenje te u ugrijanoj pećnici sušite oko sat i pol, sat i 45 minuta.
Nakon toga ugasite pećnicu, odškrinite vrata pećnice i ostavite tako s otvorenim vratima da se beze ohladi.
Dok Vam se beze suši, Vi se bacite na izradu krema.
Od ukupne količine mlijeka odvojite oko 200 ml pa u tome dobro izmutite žumanjke, šećer, vanilin šećer, brašno i gustin. Ostatak mlijeka stavite da zakuha.
Mlijeko tada maknite s vatre te u tankom mlazu, uz žustro miješanje pjenjačom, ulijevajte u njega razmućene žumanjke.
Vratite na vatru i konstantno miješajte dok se krema ne zgusne. Ohladite.
Maslac izvadite na sobnu temperaturu i narežite ga na kockice kako bi što prije omekšao. Kad je omekšao, dobro ga izmiksajte te mu dodajte kremu koja se isto tako ohladila do sobne temperature i koju ste malo izradili mikserom. Bitno je da krema od žumanjaka i maslac budu otprilike podjednake temperature kako se masnoća iz maslaca ne bi počela odvajati.
Sada ovu našu kremicu podijelite na dva jednaka dijela.
U jedan dio dodajte rastopljenu čokoladu i mljevene orahe i dobro pomiješajte, a u drugi dio dodajte vrećicu cappuccina (znači prašak, ne skuhani cappuccino) i vrlo sitno nasjeckanu čokoladu (ako Vam čokolada ostane u većim komadićima, imat ćete poteškoća kod rezanja kolača).


SLAGANJE KOLAČA
Beze koru pažljivo prerežite okomito na pola( da dobijete dvije lente )
Prvu koru premažite kremom s rastopljenom čokoladom i orasima, poklopite drugom korom, pa premažite kremom s cappuccinom.
Istucite vrhnje za šlag, pa po želji premažite kolač ili stavite šlag u dresir vrećicu sa cvjetnim nastavkom i istiskujte puslice.
Ja sam svu tu divotu na kraju još posipala i naribanom čokoladom.
Kolač je najbolje ostaviti da se ohladi preko noći, sljedeći dan – navali narode!
Savjet više: kod rezanja kolača bilo bi dobro da nož dobro ugrijete na plamenu od štednjaka kako bi preciznije i bolje prolazio kroz kolač krcat kremom .Ja sam to radila nakon svakog reza i dobila sam super presjek bez razmackanih kremica.
Uživajte!!
izvor : kolaci.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...