srijeda, 5. rujna 2018.

ORAH – KARAMEL TORTA



Torta izvanrednog ukusa sa koricama od belanaca i oraha i dva fila, jednim od čokolade i drugi sa ukusom karamele.
Sastojci za kore – preku se 4:


4 belanca ( sitnija ) ili 3 krupnija
4 kašike šećera
na vrh kašičice praška za pecivo ( 1 kesica na sve 4 korice )
1 kašika brašna
100 gr blendiranih oraha ( onda ima i sitnijih i krupnijih, a mogu se staviti i mleveni )
Fil:
16 sitnijih ili 12 krupnih žumanaca
200 gr kristal šećera
200 gr crne čokolade
200 gr margarina
150 gr blendiranih ili mlevenih oraha
Fil II:
200 gr kristal šećera
400 ml slatke pavlake
100 gr mlevenog keksa
50 gr margarina
PRIPREMA:
Najpre se pravi drugi fil.
Na srednjoj vatri uz povremeno mešanje otopiti šećer. Paziti da ne zagori. Pored zagrevati slatku pavlaku ( 200 ml)
Kada se istopi šećer dodati margarin, zapeniće, pazite ruke i mešati da se i on otopi, a zatim naliti zagrejanu slatku pavlaku i mešati da se sjedini.
Kad se sjedini kuvati još minut. Videćete počeće kao neke grudvice da se odvajaju, tada skloniti sa vatre i kroz metalnu sitnu rešetku procediti u drugu posudu.


Ostaviti procedjeno da se hladi i mešati, ukoliko se masnoća odvaja izmešati energično da se sjedini pa naliti 100 ml slatke pavlake i opet izmešati. Drugih 100 ml dodajete kasnije.
Staviti u zamrzivač, pa pripremati kore.
Ulupati belanca sa šećerom u jaku penu pa dodati orahe, brašno i prašak za pecivo i sjediniti.
Istresti u obložen pleh 26 cm ili 30 x 20 ( može i koji cm veći ) i staviti da se peče dok ne dobije svetlo braon ,
Izvor-receptizadeset

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...