SASTOJCI:
6 kg cvekle
3 l vode
600 gr šećera
150 gr soli
1 dcl esencije
bijeli luk ( 200 – 300 gr )
PRIPREMA:
3 l vode
600 gr šećera
150 gr soli
1 dcl esencije
bijeli luk ( 200 – 300 gr )
PRIPREMA:
Skuhati neoguljenu cveklu. Ne odsijecati ni kraj cvekle a odsjeći vrhove ( listove ) što visočije, da se ne stvaraju otvori kroz koje bi iskuhala tečnost iz cvekle.
Nakon kuhanja cveklu oguliti, pa izrezati na kriške a potom staviti u već prokuhanu vodu sa svim spomenutim sastojcima. U isto vrijeme dodati oguljen i na sitno izrezan bijeli luk.
Sve zajedno kuhati 15 minuta.
Nakon toga stavljati cveklu vrelu u staklenke, zavrtati poklopce.
Na ovaj način možete pripremiti cveklu i bez bijelog luka, ukoliko tako želite.
Nakon kuhanja cveklu oguliti, pa izrezati na kriške a potom staviti u već prokuhanu vodu sa svim spomenutim sastojcima. U isto vrijeme dodati oguljen i na sitno izrezan bijeli luk.
Sve zajedno kuhati 15 minuta.
Nakon toga stavljati cveklu vrelu u staklenke, zavrtati poklopce.
Na ovaj način možete pripremiti cveklu i bez bijelog luka, ukoliko tako želite.
Izvor.receptizadeset.com
Nema komentara:
Objavi komentar