subota, 15. rujna 2018.

Majčina hrana uzrokuje grčeve kod bebe



Kolike (grčevi kod dojenčadi) mnoge roditelje dovode do ludila, jer njihova beba neprestano plače. Naučnici smatraju da su kolike uzrokovane alergijskom reakcijom na određene proteine koji se nalaze u majčinom mlijeku, a uzimaju se hranom.
Najnovija studija pokazuje da se kolike kod dojenčadi mogu smanjiti ukoliko se iz majčine prehrane eliminiraju određene namirnice. U istraživanju je učestvovalo 90 dojenčadi mlađe od šest sedmica koja je imala kolike.
Polovina ukupnog broja majki koje su dojile svoju dojenčad u svoju prehranu uključile su hranu koja najčešće uzrokuje alergije, poput kravljeg mlijeka, jaja, pšenice, kikirikija i soje, dok je druga polovina iz prehrane isključila ove namirnice.
Nakon samo sedam dana naučnici su otkrili da je u 74 procenta dojenčadi čije su majke primjenjivale niskoalergenu prehranu došlo do smanjenja boli. U drugoj grupi smanjenje je bilo 37 procenata. Nadalje, nakon pet dana zamijećeno je smanjenje trajanja plakanja kod dojenčadi čije su majke primjenjivale niskoalergijsku prehranu i to za 128 minuta upoređujući sa prva dva dana istraživanja. U drugoj grupi plakanje je smanjeno samo za 70 minuta.


Iako veza između alergena iz hrane i kolika kod dojenčadi nije u potpunosti potvrđena, ipak se savjetuje da majke izbjegavaju takvu hranu jer bi to moglo biti od koristi za djecu koja imaju kolike.
Ujedno je važno osigurati optimalne uvjete njege, hranjenja i spavanja za dojenče te dovoljno odmora majci kako bi bila u stanju nositi se s izazovom brige i odgovornosti za dijete.
Izvor.receptizamame.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...