utorak, 11. rujna 2018.

STIGLI TESTOVI| NEĆETE VJEROVATI ŠTA JEDEMO: RUSI ŠOKIRANI ŠTA SU OTKRILI O JABUKAMA IZ BOSNE I HERCEGOVINE…



Ruska federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu (Россельхознадзор) uvela je privremenu zabranu uvoza jabuka u Rusku Federaciju iz Bosne i Hercegovine, koja stupa na snagu od ponedjeljka!
Razlog za ovu odluku su rezultati testiranja posljednje pošiljke jabuka, za koju se ispostavilo da zapravo ne dolaze iz Bosne I Hercegovine, nego iz Poljske!?


Inspektori su bili šokirani kad su utvrdili da certifikati za jabuke, uključujući i one fitosanitarne, nisu pouzdani. Poljska je, kako podsjeća spomenuta državna agencija, među zemljama na koje se odnosi zabrana uvoza hrane u Rusiju.
Uvoz jabuka iz BiH bi, kako se navodi, trebao ponovo biti omogućen bez limita, do pregovora s nadležnim službama Bosne I Hercegovine.
Inače, certifikat za sporne jabuke izdala je fitosanitarna inspekcija u Brčko distriktu, a u centru skandala je jedna kompanija iz Bijeljine.
Inače, iz Inspektorata RS ističu da je neophodno utvrditi odgovornost u vezi sa propustima kod izvoza jabuka iz BiH u Rusku Federaciju. Potvrdili su i da je u toku vanredna inspekcijska kontrola kod izvoznika iz Bijeljine, gdje je uvidom u dokumentaciju utvrđeno da je sporna pošiljka jabuka, čiji uvoz iz BiH je zabranila Ruska Federacija, nabavljena od firme iz Gradačca 10. januara.
Uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrđeno je, dodaju iz Inspektorata, da se kao proizvođač navodi fizička osoba iz Gradačca u Federaciji BiH, kao izvoznik subjekt iz Bijeljine, a pošiljka je izvezena preko carinske ispostave Distrikta Brčko Distrikta.
– Za ovu pošiljku je Vanjskotrgovinska komora BiH u Sarajevu izdala obrazac o porijeklu robe, kojim se potvrđuje da je navedena roba porijeklom iz BiH – tvrde iz Inspektorata.


S obzirom na deklarisano mjesto proizvodnje i utovara, odnosno mjesto izdavanja fitosanitarnog certifikata, u Inspektoratu tvrde da navedena pošiljka nije mogla biti u nadležnosti fitosanitarne inspekcije RS.
Očekuju da će nadležni organi FBiH i Brčko Distrikta izvršiti kontrole u dijelu svojih nadležnosti.

Izvor.doznajemo.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...