utorak, 24. srpnja 2018.

POSVE DRUGAČIJA BAKLAVA – ČOKOLADNA BAKLAVA


Sastojci
– 500 g tankih kora za baklavu
– 100 g maslaca
– 100 ml suncokretova ulja
Chocolate chip cookie


– 4 jaja
– 2 vanilin šećera
– 130 g smedjeg secera
– 50 g sećera ( kristal)
– 120 g glatkog brasna
– 300 g maslaca sobne temperature
– 300 g nasjeckane tamne cokolade
– 150 g sjeckanih pistacija
– 150 g sjeckanih oraha
Sirup
– 240 ml vode
– 270 g smedjeg secera
– 2 vanilin šećer
Dorada
– otopljena cokolada
Priprema
Najprije napravi tijesto za chocolate chip cookie tako sto ces jaja dobro izmutiti mikserom dok ne postanu pjenasta, pa dodaj vaniliju, oba secera i brasno. Sve dobro izmijesaj u jednolicnu masu, te dodaj maslac i nastavi miksati dok se sastojci ne ujednace. Na kraju dodaj cokoladu, pistacije i orahe, pa sve izmijesaj spatulom i ostavi sa strane do upotrebe.
Kore za baklavu prebroji i podijeli na tri dijela. Kod mene su kore jako tanke i u jednom pakovanju dobijem oko 30 listova. Maslac i ulje zagrijavaj dok se maslac ne otopi, pa ostavi da se malo prohladi. Dublji pekac dimenzija 23×33 cm premazi maslacem, pa slazi prvu trecinu kora premazujuci svaki list otopinom maslaca i ulja. Kada ste sve poslozili preko cijele povrsine premazite polovicu tijesta za chocolate chip cookie.
Preko tijesta slazi drugu trecinu kora premzaujuci i njih maslacem, pa premazite drugom polovicom tijesta za chocolate chip cookie, te na kraju poslozite ostatak kora premzujuci svaku maslacem i uljem. Slozenu baklavu narezite na kocke ili rombove zeljene velicine.


Ugrijte pecnicu na 170 stupnjeva i pecite baklavu na donjoj precki do zlatnozute boje 45-60 min. Dok se baklava pece skuhajte sirup tako sto cete sve sastojke staviti da uskuhaju i nastaviti da kuhate jos 10 min. Skinite sa vatre cuvajte na toplom do upotrebe.
Pecenu baklavu izvadite iz pecnice i pustite da se prohladi 5-6 min, pa je lagano prelijevajte pripremljenim sirupom. Baklava ce upiti sirup jako brzo. Ova baklava je socna bas kako treba, a ako vi vise volite sirupastu onda povecajte sastojke za sirup.
Toplu baklavu prekrijte sa plasticnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi i upije sirup. Hladnu baklavu vadite na servirni tanjur i isarajte otopljenom cokoladom. Servirajte sa salicom dobre kave.
Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...