nedjelja, 29. srpnja 2018.

Odlazak velikana: Umro je Oliver Dragojević..




Preminuo je jutros u 5 sati u splitskoj bolnici


Godinu dana nakon teške borbe sa rakom pluća, napustio nas je velikan dalmatinske pisme, ali i velikan hrvatske glazbene scene - Oliver Dragojević.
Tužnu vijest potvrdila je njegova obitelj za Slobodnu Dalmaciju.
Oliver Dragojević rođen je 7. prosica 1947 godine u Veloj Luci.
Kad je imao pet godina, otac mu je kupio usnu harmoniku, kojom je zabavljao djecu iz svoje ulice, te putnike na brodu na čestoj relaciji Split - Vela Luka.
Djetinjstvo je proveo na rodnoj Korčulu, a Srednju glazbenu školu završio je u Splitu. Najprije je učio svirati klavir, a potom klarinet i gitaru.
Prvi nastup bio mu je 1961. na splitskom dječjem festivalu s pjesmicom Baloni, a istovremeno je s bratom Aljošom snimao poznate svjetske hitove za Radio Split.
Dvije godine kasnije postao je pjevač i klavijaturist kultnog splitskog banda Batali. Prvi festivalski nastup imao je 1967. godine na nagovor Zdenka Runjića s njegovim Picaferajem. Iako ta skladba nije ušla u završnu festivalsku večer, postala je jedna od Oliverovih evergreena. Sljedeće četiri godine Oliver je nastupao u klubovima. Pridružio se nakratko Trubadurima, a potom i Grupi More, u kojoj je pjevala Meri Cetinić.
Sa Zdenkom Runjićem ponovno počinje surađivati 1967. godine, kad zajedno stvaraju "Galeb i ja". Pjesma je postigla ogroman uspjeh te označila početak njihove dugogodišnje uspješne suradnje. U to vrijeme nastaju Molitva za Magdalenu, Oprosti mi pape, Vjeruj u ljubav i Skalinada.
Oliver je jedini umjetnik s ovih prostora koji je napunio njujorški Carnegie Hall, parišku L'Olympiju, londonski Royal Albert Hall i sidnejsku Operu.


- Dobra večer Hrvati i Hrvatice, good evening! Dobra večer svim dobrim ljudima i hvala vam što ste došli. Eto, i ja sam se našao ovdje, a da se nisam ni nadao da ću ikad biti, kod nas u Dalmaciji bi rekli - vidi malega doša' je pivat. Ovo je ostvarenje mog dječačkog sna - riječi su s kojima je Oliver otvorio dvosatni spektakl u Carnegie Hallu.
U rujnu prošle godine objavljeno je da se bori s karcinomom pluća. Zbog bolesti je morao otkazati svoja dva rođendanska koncerta u Splitu, piše index.hr
Vijesti:Hrvatska

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...