Jedna od najstariji i najzdravijih namirnica poznatih čovjeku su upravo masline. Ovo voće je raslo nadugo i naširoko, s njime se trgovalo i jelo još u drevnom Sredozemlju. Vjerovali ili ne, maslinovo ulje se proizvodilo još 5000 godina prije Krista. Drva masline koristila su se za izgradnju i gorivo, a sami plod i maslinovo ulje i dalje su jedan od najstarijih lijekova poznatih čovjeku. Donosimo vam deset razloga zašto bi trebali što više konzumirati masline.
-Oleinska kiselina
U maslinama se nalazi oleinska kiselina koja se sastoji od 75 posto masti. To su monozasićene masti koje pomažu smanjiti razinu kolesterola u krvi. Pomažu pri razvoju kostiju i koštane srži. Osim toga, odlične su za sprječavanje oksidacije, kao i za održavanje ravnoteže u metabolizmu.
-Bakar
Šalica crnih maslina daje 38 % dnevne vrijednosti bakra. Ovaj je metal ključan za izgradnju jakog tkiva, održavanje volumena krvi kao i za proizvodnju energije u stanicama. Ljudskom tijelu je potreban za proizvodnju kolagena. Osim toga, glavni je strukturni protein u tijelu koji djeluje pri formiraju antioksidansa.
-Željezo
Vjerovali ili ne, šalica crnih maslina pružit će vam četvrtinu vaše dnevne potrebe za željezom. Masline su voće koje je najbogatije željezom. Naime, željezo se nalazi u hemoglobinu koji postoji unutar crvenih krvnih stanica u tijelu. To je izuzetno važno u transportu kisika u cijelom tijelu. Ako ste se ikada zapitali kako vaše tijelo proizvodi magnetsko polje koje utječe na vaše biološko zdravlje, to je zbog kretanja željeza.
-Mršavljenje
Prilikom zamjene zasićenih masti, pokazalo se da maslinovo ulje smanjuje neosjetljivost na inzulin i pomaže razbiti masnoće unutar masnih stanica. Aromatizirani ekstrakti u maslinovom ulju daju veći osjećaj sitosti.
-Prevencija raka
Uz obilje antioksidansa i anitiupalne kiseline, masline sadrže skvalen i terpenoid, dva spoja koja nutraliziraju štetne učinke slobodnih radikala na stanice tijela.
-Zdravlje srca
Maslinovo ulje sadrži biophenol koji smanjuje krvni tlak i potiče sintezu lipoproteina niske gustoće. Naime, lipoproteini su poznati kao loš kolesterol, a biophenol sprječava stvrdnjavanje arterija. (op. a. zbog čega i dolazi do ateroskleroze).
-Smanjenje boli
Spoj unutar maslina, naziva oleocanthal, ima značajna antiupalna svojstva nalik ibuprofenu. Iako se strukturno razlikuje od ibuprofen, oba sprječavaju upalu.
-Sprečavanje čira na želucu
Helicobacter pylori je bakterija koja pronađena u želučanoj kiselini i glavni je krivac za izazivanje čireva. S obzirom da je razvila otpornost na neke antibiotike, in vitro istražavanja na anti-antibiotici u cijelom svijetu masline su se pokazale kao odličan borac protiv ove bakterije. Fenol maslinova ulja može uništiti osam slojeva navedene bakterije. Osim toga, odlična je prevencija protiv raka želuca, a ujedno i sprečava čir na želucu.
-Vitamin E, vitamin A, i vlakna
Maslina je bogata hranjivim tvarima, a u njoj se nalaze i mnogobrojni vitamini koji pomažu pri poboljšavanju vida, probave. Osim toga ovi vitamini koji se nalaze u maslinama odlični su zdravu kožu i zdravlje kose.
-Imaju odličan okus
Masline imaju nadasve odličan okus. Možete ih stavljati u salate, na kruh, na pizze, u martinije. Njihov blagi okus prožima delicije raznih kultura u restoranima diljem svijeta
Izvor: prirodni-lijek
Nema komentara:
Objavi komentar