Jedan od orginalnih američkih kolača je prevrnuti kolač sa ananasom.
Sastojci za preliv:
šolja smeđeg šećera
1/2 šolje putera
konzerva (500 g) ananasa isječenog na kolutove
po jedna višnja (zamrznuta ili iz kompota) za svaki kolut ananasa
Tijesto:
2 šolje brašna
6 kašika mljevenih badema
prašak za pecivo
1/2 kašičice soli
nepune 2 šolje šećera
šolja putera (na sobnoj temperaturi)
4 jaja
3/4 šolje slatke pavlake
kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Otopite šećer i puter da dobijete karamel, a kada prokuha, vruć preliv sipajte u modlu za tortu.
Poredajte kolutove ocijeđenog ananasa. U svaku šupljinu ananasa stavite po jednu višnju.
Uključite rernu na 170 stepeni.
U posebnu zdjelu sipajte brašno, prašak za pecivo, mljevene bademe i so.
Posebno pjenasto umutite šećer i puter, pa dodajte jedno po jedno jaje i ekstrakt vanile, zatim pavlaku i suhe sastojke i sve dobro izmiješajte.
Tijesto prelijte preko karamela i ananasa i pecite oko jedan sat (pečen je ako čačkalica zabodena u sredinu ostane čista).
Kada se kolač ohladi, otvorite modlu i prebacite ga na tanjir za serviranje
Poredajte kolutove ocijeđenog ananasa. U svaku šupljinu ananasa stavite po jednu višnju.
Uključite rernu na 170 stepeni.
U posebnu zdjelu sipajte brašno, prašak za pecivo, mljevene bademe i so.
Posebno pjenasto umutite šećer i puter, pa dodajte jedno po jedno jaje i ekstrakt vanile, zatim pavlaku i suhe sastojke i sve dobro izmiješajte.
Tijesto prelijte preko karamela i ananasa i pecite oko jedan sat (pečen je ako čačkalica zabodena u sredinu ostane čista).
Kada se kolač ohladi, otvorite modlu i prebacite ga na tanjir za serviranje
Izvor: avaz.ba
Nema komentara:
Objavi komentar