nedjelja, 25. veljače 2018.

TORTA SA PITOM OD VIŠANJA..





Neobična, ali zato vrlo ukusna slastica. Prva torta sa pitom od višanja. Želite da probate?


Ideju smo pronašli na bloghu Letthebakingbeginblog i mislimo da je baš idealna za rođendane i predstojeće proslave. Torta je okrugla, prečnika oko 20 cm, a dobijete 8 do 10 komada. Mi smo izmenili fil i još neke sitnice, ali smo zadržali osnovu.
Sastojci:
Za tortu:torta sa pitom
2 komada lisnatog testa, odmrznutog
1-2 šolje (od 250 ml) višanja iz kompota, oceđenih
Fil:
200 gr putera, na sobnoj temperaturi
150 gr šećera
150 gr čokolade
150 ml mleka
1 vanilin šećer
Preliv:
150 gr tamne čokolade, naseckane
150 ml tečne pavlake za kuvanje
3 kašike meda
Dekoracija
Čokoladne mrvice
Napravite prvo fil. Jednostavno sve sastojke stavite u manju šerpu (čokoladu možete prethodno otopiti), stavite na šporet i mešajte dok ne prokuva. Čim prokuva sklonite sa vatre, ali nastavite sa mešanjem, dok se fil ne prohladi.
Pripremite i pitice sa višnjama. Oba komada lisnatog testa podelite, izrežite na po 3 trake, pa ih razvaljajte da budu duge 30-tak cm duge i 15 široke. (Imaćete 6 trakica). Višnje poredajte uzdužno sa jednog kraja razvaljanog testa, pa umotajte i pritisnite krajeve da ih pričvrstite. Isto uradite i sa ostalih 5 komada testa.
Spajate dva komada umotanog testa da biste dobili jednu piticu. Spojite komade, pa ih umotajte kao da pravite okrugle motane pitice. Dobićete 3 pitice (svaka će imati po dva komada umotanog testa sa višnjama). Pecite ih u nauljenoj tepsiji na 200C 15 minuta dok ne porumene.
Napravite i preliv, pa sastavite tortu. Čokoladu izlomite na komadiće, pa stavite u šerpicu. Zagrejte posebno pavlaku za kuvanje do krčkanja, pa uspite preko čokolade. Izmešajte i ostavite da odstoji 2 do 3 minuta. Dodajte med i sve dobro izmešajte.
Jednu šolju fila odmah izdvojite sa strane za finalno premazivanje torte. Dno tanjira na kom ćete slagati tortu premažite prvo manjim slojem fila (prečnika oko 20 cm ili nešto manje). Stavite prvu piticu, pa je premažite filom, stavite i drugu, pa je premažite i završite trećom, pa premažite kompletnu tortu onom jednom šoljom fila, koju ste ostavili sa strane. (Pazite da fil jednako rasporedite između pitica). Tortu stavite u frižider na 20 do 30 minuta. Kada je izvadite stavite čokoladni preliv na sam vrh torte, pa ga nožem lagano premazujte preko cele torte i stranica. Dok je preliv još svež, tortu ukrasite čokoladnim mrvicama po želji. Vratite je u frižider.

Tortu je najbolje služiti na sobnoj temperaturi, ali lakša je za rezanje kada je dobro ohlađena.

Izvor: domaci-kuhar.com



Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...