četvrtak, 8. veljače 2018.

SENF – UBLAŽAVA PROMUKLOST, UNIŠTAVA BAKTERIJE

Domaći senf, pripremljen od prirodnih sastojaka, bez upotrebe veštačkih boja, aroma i konzervansa delotvoran je koliko i sama slačica..




Senf,  poznat umak napravljen od slačice, zbog pikantnog ukusa koristi se kao dodatak mnogim jelima. Osim u ishrani, senf je lako dostupna namirnica koja nam može pomoći kod nekih oboljenja i tegoba.
Promuklost se može ublažiti uz ovaj recept
Potrebno je
Senf, sok od pola limuna, kašičica soli, kašičica meda.
Priprema
Sastojke u pola šolje vode oko 10 minuta, pa kada se ohladi, ispirati grlo dok se sve ne potroši.
Senf pomaže i kod opekotina i drugih oštećenja kože
Opečen deo kože namazati senfom i on će doprineti bržem oporavku i sprečiti nastanak plikova.
Upala mišića može se ublažiti kupkama od senfa
U vrelu vodu dodati senf i kašičicu morske soli razmutiti i dodati u toplu kupku. Ova kupka izvrsna je i a opuštanje i odmor umornih nogu i stopala.
Neka istraživanja ukazuju na antikancerogena svojstva senfa, naročito na maligna oboljenja digestivnog trakta.
Senf je pogodan dodatak dijetalnoj ishrani, jer se u 100 grama nalazi svega oko 75 kcal. Ipak, sa ovim namazom ne treba ni preterivati zbog visokog sadržaja natrijuma, pošto može izazvati poremaćaj krvnog pritiska.



Kako se pravi senf?
Potrebno je: 2/3 šolje semena slačice (bele ili pomešane sa crnom), 1 šolja limunovog soka, 1/3 mlake vode, 1 kašičica soli, začini po želji, (majčine dušice, ruzmaria i karija).
Pomešati limunov sok sa vodom, potopiti slačicu i ostaviti da stoji 3-4 dana. Slačica će upiti svu tečnost za to vreme. Samleti ovu smesu do željene gustine, dodati so i začine.
Preporuka je da se tek napravljen senf ostavi u frižideru da odstoji par dana, biće ukusniji, a u međuvremenu slačica će izgubiti na ljutini.
izvor magicnobilje.com





Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...