petak, 23. veljače 2018.

Lecenje masne jetre...Sto dosad niste culi..



Masnu jetru uzrokuju brojni urođeni i stečeni poremećaji metabolizma masti.

 

Uzroci nastajanja mogu biti:

lekovi i toksini (alkohol, kortikosteroidi, kontracepcija)
prehrambeni uzroci (gojaznost, šećerna bolest, izgladnjivanje, poremećaji metabolizma masti, bolesti gušterače, upalne bolesti creva)
nasledne bolesti (cistična fibroza, galaktozemija, Wilsonova bolest)
virusne bolesti ( hepatitis C).
Glavni uzroci nastanka masne jetre su gojaznost, alkoholizam i šećerna bolest.
Masna jetra je dugo smatrana benignim neprogresivnim stanjem (koje ne napreduje u bolest) međutim nova saznanja pokazuju da steatoza može biti vrlo ozbiljna i dovesti do ciroze jetre.
Masna jetra većinom ne uzrokuje tegobe ili uzrokuje samo bol pod desnim rebarnim lukom zbog povećanja jetre. Najčešće se dijagnoizra ultrazvukom stomaka i laboratorijski povišenim vrednostima jetrenih testova. Često je umereno povišen ALT (3-4 puta). AST je kod ne-alkoholne masne jetre uvek niži od ALT-a.
Ponekad je prisutno povišenje GGT i ALP. Ultrazvukom se pokaže uvećana, svetla jetra. Ponekad su promene upalne što predstavlja dijagnostički problem u razgraničavanju prema malignoj bolesti. U slučaju trajno povišenih transaminaza (AST, ALT) potrebno je učiniti biopsiju jetre.

Lečenje masne jetre

Kod većine bolesnika potrebno je smanjenje telesne težine i korekcija ishrane.
Nealkoholni steatohepatitis (NASH)
NASH je jetrena bolest koja na jetri radi promene koje odgovaraju alkoholnoj bolesti jetre, a pojavljuje se u osoba koje ne konzumiraju alkohol.
Danas se pretpostavlja da je NASH uzrok većine ranije uzročno nejasnih ciroza jetre. Koliki je to javno zdravstveni problem možemo predstaviti činjenicom da se u SAD očekuje 4 miliona ljudi sa cirozom uzrokovanih NASH-om.
Rizični faktori za NASH dele se u dve kategorije: lekovi i toksini, nasledni i stečeni poremećaji metabolizma. NASH se najčešće javlja kod žena srednje dobi, kod inzulin neovisne šećerne bolesti i povišenih masnoća u krvi.
NASH je u većine bolesnika bez tegoba i najčešće se dijagnostifikuje slučajno, tokom laboratorijskih analiza krvi u sklopu sistematskog pregleda. Bolesnici se ponekad žale na umor, malaksalost, bol pod desnim rebarnim lukom. Učestalo se nađe povećanje jetre i ređe slezene.
Lečenje NASHa


Nema specifične terapije za NASH. Pokušava se sa boljom kontrolom telesne težine i poremećaja masti i šećera uz izbegavanje potencijalno toksičnih lekova.

Prirodni lekovi za masnu jetru

Surutka
Oko pola litra surutke dnevno narodna je receptura za otklanjanje problema masne jetre i njeno potpuno regenerisanje.
Zeleni čaj
Kao antioksidant, zeleni čaj ublažava upalne procese i sprečava nakupljanje masti u centralnoj laboratoriji organizma. Dobar je i u borbi sa višom kilogramima, koji mogu biti uzrok problema jetre.
Maslačak
Koren maslačka podstiče detoksikaciju jetre, ali i regeneraciju oštećenih ćelija. Dve kašičice mlevenog sušenog korena biljke potrebno je preliti šoljom ključale vode i piti tri puta dnevno.

Drugima se dopalo i ovo:

Izvor:telegraf.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...