nedjelja, 25. veljače 2018.

SKUPO GA PLAĆAMO, A MOŽEMO GA NAPRAVITI I KOD KUĆE: EVO RECEPTA ZA DOMAĆI MASLAC OD KIKIRIKIJA!!!





Odličan je na tostu s ploškama banana, s palačinkama, u kolačima ili kao umak za piletinu.

Baš zato što se u trgovinama prodaje skup kao suho zlato, mislimo da u njega ide gomila skupih sastojaka.
Međutim, izrada ne može biti jednostavnija, a domaća varijanta je uvijek zdravija nego kupovna..
Sastojci:
300 g kikirikija u ljusci
1 kašika suncokretovog ili bademovog ulja
prstohvat soli
malo cimeta i meda
Priprema:
Na lim za pečenje stavite papir za pečenje i poslažite oljušteni kikiriki te ga malo poprskajte vodom kako ne bi zagorio. Pecite ga na 200°C oko 15 minuta ili dok ne dobije smeđu boju te pazite da ne zagori. Kad je gotov, neka se ohladi.
Kikiriki stavite u blender, miksajte dok nije sasvim usitnjen te polako dodavajte ulje, sol, cimet i kašičicu meda. Ako volite da se osjete komadići, u gotov maslac ručno umiješajte šaku usitnjenog kikirikija.
Čuvajte ga u frižideru do 2 sedmice.
Izvor: 5do12

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...