Odličan je na tostu s ploškama banana, s palačinkama, u kolačima ili kao umak za piletinu.
Baš zato što se u trgovinama prodaje skup kao suho zlato, mislimo da u njega ide gomila skupih sastojaka.
Međutim, izrada ne može biti jednostavnija, a domaća varijanta je uvijek zdravija nego kupovna..
Baš zato što se u trgovinama prodaje skup kao suho zlato, mislimo da u njega ide gomila skupih sastojaka.
Međutim, izrada ne može biti jednostavnija, a domaća varijanta je uvijek zdravija nego kupovna..
Sastojci:
300 g kikirikija u ljusci
1 kašika suncokretovog ili bademovog ulja
prstohvat soli
malo cimeta i meda
Priprema:
1 kašika suncokretovog ili bademovog ulja
prstohvat soli
malo cimeta i meda
Priprema:
Na lim za pečenje stavite papir za pečenje i poslažite oljušteni kikiriki te ga malo poprskajte vodom kako ne bi zagorio. Pecite ga na 200°C oko 15 minuta ili dok ne dobije smeđu boju te pazite da ne zagori. Kad je gotov, neka se ohladi.
Kikiriki stavite u blender, miksajte dok nije sasvim usitnjen te polako dodavajte ulje, sol, cimet i kašičicu meda. Ako volite da se osjete komadići, u gotov maslac ručno umiješajte šaku usitnjenog kikirikija.
Čuvajte ga u frižideru do 2 sedmice.
Izvor: 5do12
Nema komentara:
Objavi komentar