Iako se medicina konstantno razvija, ljudi se sve više okreću prirodi. Antibiotici i drugi lijekovi ne ‘pale’ uvijek jer su virusi i bakterije iz dana u dan otporniji i jači.Supa od bijelog luka napravljena sa 50-ak češanja bijelog luka, crvenim lukom i majčinom dušicom može savladiti većinu virusa gripa, prehlade pa čak i novog zimskog virusa norovirusa koji izaziva povraćanje, dijareju, temperaturu, glavobolju i grčeve u želucu. Iako se medicina konstantno razvija, ljudi se sve više okreću prirodi.
Antibiotici i drugi lijekovi ne ‘pale’ uvijek jer su virusi i bakterije iz dana u dan otporniji i jači.Ono što je super kod bijelog luka je to što na njega ne utiču mutiranja, promijene i novi virusi – on se uspješno bori sa svim “pridošlicama”.
To se dešava zbog hemikalije “alicin” koja dokazano snižava holesterol i krvni pritisak i sprječava začepljenje krvnih sudova.Jedno istraživanje Univerziteta u Washingtonu pokazalo je da je bijeli luk i do 100 puta efikasniji od 2 najpopularnija antibiotika u borbi protiv bolesti, koje izaziva bakterija koja je najčešće odgovorna za bolesti koje se prenose hranom.Kada zgnječite češanj belog luka oslobađa se alicin koji zajedno sa drugim sastojcima ubija viruse i bakterije koji izazivaju prehlade, gripu, upalu uha, itd.
A najbolje je to da ne nanosi štetu organizmu.Donosimo vam recept za supu od bijelog luka.Sastojci:– 50 češnjeva bijelog luka (oko 5 glavica), očišćenih i oguljenih– 2 kašike putera– 2 kašike maslinovog ulja
– 2 veća crvena luka, nasjeckana– 1 kašika nasjeckane majčine dušice– 6 šoljica (od 250 ml) pileće bistre supe (kao osnova)– 1 svežanj začinskog bilja – peršun, majčina dušica, lovorov list– 3 šoljice starog hljeba narezanog u kockice– 1 šoljica masnije pavlakePriprema:Zagrijte peć na 180°C. Odrežite vrhove (1/3) glavice bijelog luka. Tako pripremljen bijeli luk polijte maslinovim uljem i umotajteualuminijumsku foliju.
– 2 veća crvena luka, nasjeckana– 1 kašika nasjeckane majčine dušice– 6 šoljica (od 250 ml) pileće bistre supe (kao osnova)– 1 svežanj začinskog bilja – peršun, majčina dušica, lovorov list– 3 šoljice starog hljeba narezanog u kockice– 1 šoljica masnije pavlakePriprema:Zagrijte peć na 180°C. Odrežite vrhove (1/3) glavice bijelog luka. Tako pripremljen bijeli luk polijte maslinovim uljem i umotajteualuminijumsku foliju.
Pecite u rerni 90 minuta. Ostavite da se ohlade.Za to vrijeme zagrijte 2 kašike maslinovog ulja i puter u loncu na srednjoj temperaturi. Dinstajte crveni luk nekih 10-ak minuta. Istisnite pečeni ohlađeni bijeli luk iz omota i ubacite ga u dinstani crveni luk. Izmiješajte, dodajte nasjeckanu majčinu dušicu, pileću supu i ubacite svežanj začinskog bilja.3. Smanjite temperaturu, dodajte komadiće hljeba i ostavite sve da krčka 5 minuta dok hljeb ne omekša.4. Izvadite svežanj začinskih biljaka pa dobijenu supu miksajte u blenderu dok ne dobijete polukremastu masu. Vratite u lonac pa stavite običnu pavlaku ili pavlaku za kuhanje. Posolite i pobiberite po želji.
Izvor: http://donosimo24.com
Nema komentara:
Objavi komentar