nedjelja, 25. veljače 2018.

Neprijatan miris nogu i obuće i načini za neutralisanje..



Sigurno ste se suočili sa ovakvim neprijatnim prilikama. Došli ste u goste, izuli ste se, a Vi sami ste počeli da osećate neprijatan miris koji dolazi sa Vaših nogu. To su veoma nezgodne situacije, i svako bi voleo da ih izbegne. U daljem tekstu ćete se bolje upoznati sa načinima neutralisanja neugodnih mirisa, odnosno kako da izbegnete preterano znojenje nogu.
Stopala moraju da dišu


Ukoliko ste u prilici – češće nosite obuću koja ja otvorena, kao što su to na primer sandale i papuče. Patike, posebno tokom leta, ne dozboljavaju dovoljno protoka vazduha do stopala. Izbegavajte čarape koje dobro upijaju vlagu i na taj način će Vaša stopala biti konstantno vlažna. U suštini, izbegavajte nekvalitetne i jeftine čarape, one Vam mogu doneti mnogo više zla nego koristi. Znoj sam po sebi nema miris, on dobija taj „miris“ jer se tada stvore razne bakterije. Trudite se da ne nosite istu obuću dva dana zaredom, to nije nikakav modni trik ili savet, nego ćete na taj način smanjiti vlažnost u Vašoj obući, a ujedno ćete i neutralisati loš miris koji se ranije tamo pojavio.
Održavajte svoja stopala suvim i čistim
Jedan od najznačajnijih saveta za neutralisanje loših mirisa na stopalima je i održavanje dobre i redovne higijene. Za Vaša stopala koristite antibakterijski sapun, temeljno ih operite, i ta rutina mora da bude svakodnevna. Posle tuširanje dobro prebrišite čitava stopala peškirom, a akcenat pri brisanju stavite na prostor između prstiju. Zašto stopala moraju da budu suva? Iz razloga što na taj način sprečavate razvoj gljivica, a gljivice se najčešće razvijaju u vlažnim uslovima, koji su idealni za to.
Domaća medicina protiv neprijatnog mirisa stopala i obuće
Soda bikarbona – pre i posle obuvanja obuće naspite sodu bikarbonu u njih. Naravno, pre obuvanja prospite istu iz cipela / patika. Soda bikarbona može još da se upotrebi i tako što ćete Vaša stopala potopiti u vodeni rastvor i tu držati stopala najmanje 20 minuta. Posle toga isperite Vaša stopala i dobro ih osušite.

Gorka so (Magnezijum sulfat) – kućni preparat koji umanjuje neprijatan miris, takođe. U zagrejanu vodu dodajte dve supene kašike ove soli, i svoja stopala držite isto nekih 20ak minuta. Nakon ovog tretmana je veoma bitno da osušite svoja stopala, gore je rečeno i zašto.
Sirće – jeftin i koristan preparat, koji se svuda može nabavite bez da se mučite. Može i obično sirće kao i jabukovo. Dve supene kašite bilo kojeg sirćeta stavite u vodu i natapajte Vaša stopala 15 do 20 minuta. Posle toga operite noge sapunom i dobro ih osušite. Ovim tretmanom ćete zasigurno izgubiti loš miris stopala i to za nekoliko dana.
Crni čaj – sadrži u sebi taninsku kiselinu koja omogućava suzbijanje pojave bakterija. Dve kesice crnog čaja skuvajte u 2 do 3 šolje vode. Onda dodajte ovu vodu u čitavu kofu vode, tu natapajte Vaša stopala do 20 minuta, posle dobro osušite.
Đumbir – isecite mali komad korena đumbira i umotajte ga u platnenu vrećicu. Onda ovo potopite u toplu vodu, u jednu šolju tople vode. Nakon nekoliko minuta procedite rastvor i stavite ga na stopala. Pre odlaska na spavanje ovim rastvorom možete da masirate Vaša stopala. Ovaj tretman probajte da upražnjavate 14 dana, a može i duže u zavisnosti da li je neprijatan miris nestao.
Izvor: novi.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...