nedjelja, 28. siječnja 2018.

SVE NA JEDNOM MJESTU o crnom hlebu..



Prekrasno na oku, a bivši statusni simbol, bijeli kruh je predugo bio neprikosnoven na našim trpezama. Danas je to obrnuto. Simbol obrazovanog potrošača koji zna brinuti se za njegovo zdravlje je crni kruh!


Nitko nije bio zabrinut do nedavno, a većina njih nije ni znala da je bijeli kruh napravljen od brašna dobivenih iz pekarskog zrna pšenice. Širenje zrna uklanja se vitaminima, a samo ugljikohidrati koji se nakupljaju u tijelu kao masti, a nakon jela dovode do pada šećera u krvi.
Posljedica masovne upotrebe bijelog kruha je poremećaj organske ravnoteže i neuspjeh potrebnih organizama za zaštitnim tvarima i biljnim vlaknima. Bijeli brašno sadrže relativno manje proteina, aminokiselina, vitamina i minerala bitnih za normalno funkcioniranje organizma. I šteta je već učinjena kada se ne koriste zrnce pšenice, bijele ili crne. Crni kruh posebno se preporučuje za ljude koji imaju problema s živcima, jer jača mentalno zdravlje, uklanja mentalne poremećaje, poboljšava koncentraciju memorije, uklanja umor i ublažava depresiju.
Crni hleb
Brže se kvari od belog hleba i morate da ga čuvate pravilno da bi trajao nekoliko dana. Ujedno duže zadržava svež ukus i miris. Hleb od brašna celog zrna pravi se od nekoliko vrsta žitarica kako bi se postigao što bolji sastav i ukus. Najtamniji je hleb od prosa, raži, potom od zobi, pa još uz dodatke sezamovih ili suncokretovih semenki, kima i dr.
Hleb od celovitih žitarica preporučuje se osobama koje imaju teškoće sa varenjem. Upravo se nedostatak dijetalnih vlakana povezuje s usporenim pražnjenjem crevnog sadržaja. Svakodnevnim konzumiranjem hleba bogatog celulozom podstiču se lenja creva na bolji rad. Ako se po obroku konzumira oko 200 g hleba, za tri obroka unos je 600 g po prosečnoj energetskoj vrednosti od po 230 kcal. U tom slučaju se samo hlebom unese 1.380 kcal, što je skoro celodnevni energetski unos osobe na redukcijskom modelu ishrane. Ipak, crni hleb treba da izbegavaju osobe sa želudačnim tegobama sklone nadimanju. Graham hleb od brašna celog zrna predlaže se u ishrani dijabetičara.
Beli hleb
Beli hleb je neutralnijeg ukusa. Povoljan je za osobe koje imaju teškoća s nadimanjem . Brašno za beli hleb je osiromašeno i odabrani su delovi zrna bez ovojnice koja je bogata vlaknima i proteinima i zato kažemo da je beli hleb od brašna oljuštenog zrna. Ipak, ako na neki drugi način u organizam unosite dovoljno vlakana i ishrana vam je raznolika, nema razloga da ne uživate u mekanom penastom belom hlebu.



Da li kruh deblja? Većina stanovnika vjeruje da odlazak na prehranu ili provedbu “zdravije” prehrane uključuje konzumiranje kruha iz dnevnog jelovnika. Međutim, ako je prehrana nije nutritivno uravnotežena, ili ako nisu zastupljene ugljikohidrata iz drugih izvora, kao što su žitarice, zatim posegnuti za mnogim drugim proizvodima, često obiluje jednostavnim šećerima ili masti da nadoknadi nedostatak energije. Uzimajući u obzir postulate pravilne prehrane, koja je za vrijeme dijete predstavlja sve skupine namirnica u prehrani, postoji nitko hrana ne može posebno kriv za debljanje, čak ni kruha. Ovaj princip je podržan od strane znanstvene zajednice, jer sva hrana jede tijekom dana pruža određenu kalorijsku vrijednost, a ako ona prelazi dnevne potrebe pojedinca, dovodi do nakupljanja viška težine. Također je potrebno podsjetiti kako žitarice i njihovi proizvodi čine temelj piramide pravilne prehrane. U tom slučaju, preporuča se dnevno konzumirati 6-11 obroka iz ove skupine, a jedna porcija znači da jedna tanka kriška kruha, pola šalice kuhane žitarice ili 30 g žitarica za doručak.

Izvor : www.biljnaapoteka.info

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...