Od malih nogu nas uče da trebamo prati svu hranu za kuhanje, prije jela…
Ali to baš i nije tako kako su nas učili.
Neke namirnice je potrebno da operemo dobro, a za neke to nije preporučeno iako kod nekih i postoji dilema.
TRI NAMIRNICE KOJE NE TREBA PRATI BAS NIKADA
1. Jaja
Ljuska od jajeta sadrži premaz koji štiti jaje od baterija. 4
2. Tjesteninu
Mnogi kuhari kažu da pranje tjestenine bi trebalo biti protuzakonito jer na taj način se uklanja škrob koji je kasnije potreban da bi se umak sa tjesteninom spojio.
3. Gljive
Ove namirnive apsorbiraju vodu i zato ne treba ih prati pod vodom ili ih namakati jer će time izgubiti elastičnost i postati podložnje krvarenju.
Ako su baš prljave onda ih možete provući kroz vodu i brzo obrisati papirom.
PET NAMIRNICA KOJE TREBA OPRATI BAŠ UVIJEK
1.Povrće i voće sa jestivom korom
Ukoliko je voće i povrće čisto i sjajno naizgled, to ne znači da ih ne treba oprati. Nakon pranja ih obrišite papirom.
2.Također, voće i povrće sa korom koja se guli
Tokom cijelog procesa ovo voće i povrće držimo u rukama i bakterije dolaze na oguljeni dio koji jedemo.
I prije guljenja treba ih dobro oprati. Npr. BANANE, MANDARINE…
3.Limenke
Prepruka je da se peru limenke prije otvaranje i istresanja vode iz nje.
4. Orašasti plodovi
Uvijek ih treba prati, čak i kada su očišćeni od ljuske jer nikada ne znate gdje su se nalazili tokom proizvodje ili transporta.
5. Suho voće
Ova vrsta voća je jedna od najprljavijih. Ovo sušeno voće trebate oprati pod mlazom vode ili potopiti pod vodom nekoliko sati.
Ove namirnice možete prati, ali i ne morate:
- Piletina
- Ostalo meso ( svinjetina, govedina, teletina, janjetina…)
Izvor: dnevno
Nema komentara:
Objavi komentar