srijeda, 24. siječnja 2018.

SNJEŽNA ŠARLOTKA SA BIJELOM ČOKOLADOM




Sastojci
BISKVIT ZA ROLADU
60g brasna


1/2 kasicice praska za pecivo
prstohvat soli
30g kakao praha
3 veca jaja
100g smedjeg secera
1 kasicica ribane narandzine korice
KREMA ZA ROLADU
1 kasicica mljevene zelatine
175 ml hladne vode
180g suhih marelica
150 ml vrhnja za slag
PUNILICA
425g bijele cokolade
125 ml hladne vode
600 ml vrhnja za slag
2-3 kasike mlijeka
1 kasicica ribane narandzine korice
2 kasicice burbon-vanilija praha (ili arome vanilije)
2 kasicice cimeta
1 kasicica zelatine u prahu
Priprema
1.
TIJESTO ZA ROLADU
  1. Prosijati brasno i pomijesati ga sa praskom za pecivo, soli i kakaom.
  2. Sve skupa jos jednom prosijati i malo izmijesati.
  3. Jaja sa secerom umutiti pjenasto, a potom tuci na pari nekih 5-10 minuta. Skinuti sa vatre i dodati smjesu suhih sastojaka i koricu narandze. Metalnom kasikom izmijasati sve sastojke ( ne mutiti mikserom ni slucajno! )
  4. Pleh od pecnice obloziti papirom za pecenje i izliti smjesu, ravnomjerno je rasporediti ali samo onoliko dokle doseze papir za pecenje (znaci ne mora bas skroz do stranica pleha).
  5. Peci u zagrijanoj pecnici 10-ak minuta na 200*C (moguce da vam bude trebalo i manje, ja sam zaboravila TACNO koliko sam pekla, u svakom slucaju ne duze od 10 min i biskvit vam ne smije potamniti i skoriti se po rubovima.
  6. Najjednostavnije, probajte cackalicom kad je gotovo). Kad je peceno ostaviti u plehu 2-3 minute, a zatim izvrnuti na novi komad papira za pecenje lagano posutog secerom. Papir za pecenje na kojem se biskvit pekao odvojiti i staviti opet preko biskvita (samo da ne ostane zalijepljeno!). Pazljivo umotati u roladu, ne stiscuci previse da ne ispuca i ostaviti da se tako ohladi.
  7. 2.KREMA ZA ROLADU
  8. Zelatinu potopiti sa dvije kasike hladne vode (uzeti od onih 175 ml), ostaviti da nabubri, a potom staiti posudu sa zelatinom u drugu posudu sa vrelom vodom i mijesati dok se zelatina istopi.
  9. Suhe marelice staviti u drugu posudu sa ostatkom vode od onih 175 ml i pokriveno kuhati na laganijoj vatri dok voda ne ispari i voce omeksa.Marelice i zelatinu skupa staviti u multipraktik i pirirati (ili sa stapnim mikserom).
  10. Dodati tecno slatko vrhnje i jos malo pirirati da se sve poveze. Biskvit odmotati, premazati ga pripremljenom kremom i ponovo zamotati, sad malo vise stezuci, zamotati u foliju i ostaviti u zamrzivac na 2 sata.

  11. Zamrznutu roladu sa ostrim nozem izrezati na taaanke snite (ca 0, 5-1 cm). Forma koju sam koristila za slaganje sarlote je zdjela promjera 24 cm, dubine 13cm i sve mi je SAVRSENO stalo.
  12. Znaci, formu potpuno obloziti prozirnom folijom, tako da krajevi nekih 10-ak cm vise preko rubova zdjele.Poslagati izrezane snite rolade stiscuci jednu uz drugu i gledajuci da ima sto manje slobodnih medjuprostora.
PUNILICA
  1. Cokoladu izlomiti i pomijesati je sa vodom. Otopiti skupa na pari i ostaviti da se ohladi.
  2. Vrhnje za slag umutiti ali ne previse cvrsto i u nekoliko navrata pomijesati sa ohladjenom cokoladom.
  3. Dodati 2-3 kasike mlijeka, te ostale zacine i koricu od narandze.Zelatinu pomijesati sa 2 kasike vode i ostaviti da nabubri. Ponovo je po istom postupku kao i gore otopiti i prvo ju pomijesati sa 4-5 kasika smjese, a potom sjediniti sve skupa sa ostatkom.
  4. Izliti u formu oblozenu biskvitom, poravnati i ostatkom snita rolade napraviti “dno” sarlote.
    Prebaciti krajeve folije koji vise preko rubova tako da malo povucete sa svake strane da se folija malo zategne, a time i sama sarlota.
  5. Ostaviti u frizider preko noci prije rezanja
Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...