Sastojci
BISKVIT ZA ROLADU
60g brasna
1/2 kasicice praska za pecivo
prstohvat soli
30g kakao praha
3 veca jaja
100g smedjeg secera
1 kasicica ribane narandzine korice
1/2 kasicice praska za pecivo
prstohvat soli
30g kakao praha
3 veca jaja
100g smedjeg secera
1 kasicica ribane narandzine korice
KREMA ZA ROLADU
1 kasicica mljevene zelatine
175 ml hladne vode
180g suhih marelica
150 ml vrhnja za slag
175 ml hladne vode
180g suhih marelica
150 ml vrhnja za slag
PUNILICA
425g bijele cokolade
125 ml hladne vode
600 ml vrhnja za slag
2-3 kasike mlijeka
1 kasicica ribane narandzine korice
2 kasicice burbon-vanilija praha (ili arome vanilije)
2 kasicice cimeta
1 kasicica zelatine u prahu
125 ml hladne vode
600 ml vrhnja za slag
2-3 kasike mlijeka
1 kasicica ribane narandzine korice
2 kasicice burbon-vanilija praha (ili arome vanilije)
2 kasicice cimeta
1 kasicica zelatine u prahu
Priprema
1.
TIJESTO ZA ROLADU
TIJESTO ZA ROLADU
- Prosijati brasno i pomijesati ga sa praskom za pecivo, soli i kakaom.
- Sve skupa jos jednom prosijati i malo izmijesati.
- Jaja sa secerom umutiti pjenasto, a potom tuci na pari nekih 5-10 minuta. Skinuti sa vatre i dodati smjesu suhih sastojaka i koricu narandze. Metalnom kasikom izmijasati sve sastojke ( ne mutiti mikserom ni slucajno! )
- Pleh od pecnice obloziti papirom za pecenje i izliti smjesu, ravnomjerno je rasporediti ali samo onoliko dokle doseze papir za pecenje (znaci ne mora bas skroz do stranica pleha).
- Peci u zagrijanoj pecnici 10-ak minuta na 200*C (moguce da vam bude trebalo i manje, ja sam zaboravila TACNO koliko sam pekla, u svakom slucaju ne duze od 10 min i biskvit vam ne smije potamniti i skoriti se po rubovima.
- Najjednostavnije, probajte cackalicom kad je gotovo). Kad je peceno ostaviti u plehu 2-3 minute, a zatim izvrnuti na novi komad papira za pecenje lagano posutog secerom. Papir za pecenje na kojem se biskvit pekao odvojiti i staviti opet preko biskvita (samo da ne ostane zalijepljeno!). Pazljivo umotati u roladu, ne stiscuci previse da ne ispuca i ostaviti da se tako ohladi.
- 2.KREMA ZA ROLADU
- Zelatinu potopiti sa dvije kasike hladne vode (uzeti od onih 175 ml), ostaviti da nabubri, a potom staiti posudu sa zelatinom u drugu posudu sa vrelom vodom i mijesati dok se zelatina istopi.
- Suhe marelice staviti u drugu posudu sa ostatkom vode od onih 175 ml i pokriveno kuhati na laganijoj vatri dok voda ne ispari i voce omeksa.Marelice i zelatinu skupa staviti u multipraktik i pirirati (ili sa stapnim mikserom).
- Dodati tecno slatko vrhnje i jos malo pirirati da se sve poveze. Biskvit odmotati, premazati ga pripremljenom kremom i ponovo zamotati, sad malo vise stezuci, zamotati u foliju i ostaviti u zamrzivac na 2 sata.
- Zamrznutu roladu sa ostrim nozem izrezati na taaanke snite (ca 0, 5-1 cm). Forma koju sam koristila za slaganje sarlote je zdjela promjera 24 cm, dubine 13cm i sve mi je SAVRSENO stalo.
- Znaci, formu potpuno obloziti prozirnom folijom, tako da krajevi nekih 10-ak cm vise preko rubova zdjele.Poslagati izrezane snite rolade stiscuci jednu uz drugu i gledajuci da ima sto manje slobodnih medjuprostora.
PUNILICA
- Cokoladu izlomiti i pomijesati je sa vodom. Otopiti skupa na pari i ostaviti da se ohladi.
- Vrhnje za slag umutiti ali ne previse cvrsto i u nekoliko navrata pomijesati sa ohladjenom cokoladom.
- Dodati 2-3 kasike mlijeka, te ostale zacine i koricu od narandze.Zelatinu pomijesati sa 2 kasike vode i ostaviti da nabubri. Ponovo je po istom postupku kao i gore otopiti i prvo ju pomijesati sa 4-5 kasika smjese, a potom sjediniti sve skupa sa ostatkom.
- Izliti u formu oblozenu biskvitom, poravnati i ostatkom snita rolade napraviti “dno” sarlote.
Prebaciti krajeve folije koji vise preko rubova tako da malo povucete sa svake strane da se folija malo zategne, a time i sama sarlota. - Ostaviti u frizider preko noci prije rezanja
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar