Gotovo da i ne postoji kućanstvo u čijem se frižideru ne krije barem jedna teglica kiselih krastavaca. I dok je salata od svježeg povrća prilog broj jedan, ove kisele poslastice itekako bi se trebale naći u vašem meniju. Evo i zašto.Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće te prehrambena vlakna. Isto tako, ove kisele grickalice bogati su izvor minerala među kojima su i željezo, kalij, natrij i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin, i tiamin.
Pomažu kod dijabetesa
Istraživanje je pokazalo kako kiseli krastavci stabiliziraju razinu hemoglobina – proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kisik. Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa.
Sprečavaju nastanak čira na želucu
Čir je unutarnja rana na stjenki želuca, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama. Kiseli krastavci štite želudac i sprečavaju nastajanje čireva.
Izvrstan su probiotik
Balansiraju probavu te ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan dio naše zdrave probave.
Pomažu kod mršavljenja
Zbog toga što su puni vode i niskokalorični, krastavci su idealni za one koji hoće da smršaju. Koristite ga u supama i salatama. Žvakanje svježeg krastavca jača vaše vilice, a vlakna potpomažu varenje. Kiseli krastavci mogu da riješe i probleme sa zatvorom.
Jačaju kosu i nokte
Čudesni mineral silicijum-dioksid koji se nalazi u kiselim krastavcima čine vašu kosu i nokte sjajnijim i jačim. Sumpor i silicijum-dioksid iz krastavaca stimulišu rast kose..
izvor:kurir.rs
Nema komentara:
Objavi komentar