srijeda, 17. siječnja 2018.

Gljivične infekcije – Prevencija i prirodno liječenje











Gljivične infekcije se smatraju površnim bolestima, a u tu istu grupu spadaju i oralne bolesti. Ipak, u ove grupe spadaju sistematske i smrtne bolesti koje mogu napasti i uništiti imuni sistem.
U ovom članku, mi ćemo vam reći kako spriječiti i tretirati ovakve infekcije.




ŠTA TREBATE ZNATI O GLJIVIČNIM INFEKCIJAMA?

Kada Candida poraste do te mjere da je naše tijelo ne može kontrolisati, ona može prouzrokovati neke opasne bolesti. Neke od ovih bolesti su i vaginalne infekcije. Ipak, ova bolest može prouzročiti disajne, kožne i gastrointernalne probleme.
Prije svega, trebate znati da ova funga živi u vama. Ona nema nikakav uticaj na nas pod uslovom da se često provjerava.
Kada primijetite simptome gljivične infekcije, trebate ne samo pratiti simptome, but već otići u posjetu ginekologu. Ovi simptomi su:

  • Svrab ili iritacija
  • Ulceracija (izazvana češanjem)
  • Bol, nadutost i crvenilo
  • Gusti, bijeli vaginalni iscjedak
  • Žarenje tokom mokrenja
  • Česti loši mirisi
Gljivične infekcije su veoma čest problem za sve žene. Kada to znate, onda znate i da se ne trebate previše brinuti ako dobijete neku od infekcija.
Približno 75% žena preko 15 godina je patila ili će tokom života patiti od gljivičnih infekcija.
Ipak, ovi simptomi mogu postati dosadni, pa čak i bolni. Ako vam se ovo desi, obratite pažnju, naročito ako se krenu vraćati.
Postoji određeno vrijeme i uslovi pod kojima se češće dobijaju  infekcije kao što su ove. Ovo uključuje:
  • Trudnoću
  • Dijabetes
  • Antibiotike ili kortikosteroidne tretmane
  • Probleme s imunim sistemom
  • Promjene u hormonima

KAKO SPRIJEČITI GLJIVIČNE INFEKCIJE?

Liječenje genitalnih bolesti kao što je ova može zahtijevati lijekove i dosta vremena.
Kao što izreka kaže, “bolje spriječiti nego liječiti.” Ovo važi i za gljivične infekcije. Ispod smo napisali neke dnevne navike koje bi vam mogle pomoći da se Candida ne razvije u vašem tijelu:

Budite oprezni sa unosom lijekova.

Zbog nekih zdravstvenih stanja i bolesti možda morate uzimati antibiotike. Ako ih već trebate uzimati, popričajte s doktorom o mogućim nuspojavama lijeka kojeg vam je prepisao. Većina antibiotika zapravo uništava one dobre bakterije. Ovo uključuje i one bakterije koje Candidu i ostale drže pod kontrolom.
Ako prepisani lijek ima takvu nuspojavu popričajte s doktorom o uzimanju nekog alternativnog lijeka. Ako postoji više rješenja, izaberite ono koje najmanje šteti dobrim bakterijama u vašem tijelu.
Ako ne, razmislite o uzimanju probiotika kako bi se nivo dobrih bakterija u vašem tijelu regulisao.

Očuvajte dobru intimnu higijenu.

Ovo je vrlo važan korak kako biste izbjegli gljivične infekcije. Dobra je ideja i da koristite bijeli sapun za ove potrebe, jer nije pametno koristiti sapune koji u sebi imaju razne dodatke koji vam nisu potrebni. Osim ovakvih sapuna, izbjegavajte i kupke koje uključuju mjehuriće.
Dobru higijenu trebate očuvati i svaki put kada odete u toalet. Kako biste spriječili širenje bakterija.

Mijenjajte uloška i tampone.


Trebate biti svjesni da se oko lične higijene naročito morate pozabiti tokom menstruacije.
Izbjegavajte korištenje istog uloška ili tampona dugi niz sati. Promijenite ga svaki put kada se uprlja ili kada koristite toalet.

Koristite čist peškir.

Peškiri također mogu potpomoći rast raznih gljivičnih infekcija. Ako peškire ne mijenjate redovno, postaće prljavi i vlažni.
Predlažemo vam da peškire mijenjate svaki dan, ali ako niste u mogućnosti i svaki drugi dan je u redu.

Koristite pamučno rublje.

Neki sintetički materijali kao što je spandeks povećavaju znojenje u vašem intimnom području. Ovo pomaže bakterijama i fungama da rastu mnogo brže.
Uvijek je bolje da nosite prirodno pamučno rublje. Osim toga, rublje ne smije biti previše stisnuto. Ovo omogućava cirkulaciju vazduha koji suši svaku vlažnost.
Isto se može reći i za pantalone. Uske pantalone nikako neće pomoći u uklanjanju znoja. Osim toga, one mogu povećati i temperaturu. Zauzvrat, ovo povećava nivo Candida bakterije.

Kontrolišite nivo šećera u krvi.

Postoji duga veza između nivoa šećera u krvi i gljivičnih infekcija. Kada su šećeri u vašoj krvi van kontrole, gljivične infekcije na vašem tijelu brže napreduju. Ako nemate gljivičnu infekciju, povećanim šećerom povećavate i mogućnost dobijanja iste.

PRIRODNI LIJEKOVI ZA GLJIVIČNE INFEKCIJE

Ako patite od Candida gljivične infekcije, zapamtite i pratite sve gore napisane savjete kako biste spriječili povratak gljivične infekcije.
U međuvremenu, evo nekih lijekova koje možete napraviti kod kuće kako biste popravili ovo stanje:

Jogurt

Jogurt je dosta dobar za vas. Zato što je mliječni probiotik, on pomaže vašem tijelu da se bori protiv nekoliko fungi. Jogurt se može koristiti i kao preventiva za dobijanja infekcija. Neke žene čak nanose jogurt na infekcijom pogođeno područje kao vanjski tretman.

Vodikov peroksid

Ova hemikalija ima mogućnost da zaliječi rane. Ovo je veoma korisno ako imate ulceracije zbog ogrebotina. Može se koristiti i za sve ostale rane ili oštećenja tkiva uslijed infekcija.
Koristite ga kao lijek pomoću vate ili tijekom tuširanja, to jeste pranja pogođenog područja. Ako želite nešto što je manje jako, pomiješajte ga sa jednakom količinom vode.

Prirodne biljke




Ovo su dvije biljke koje zasigurno trebate konzumirati u obliku čaja ako imate ovakvih problema: ehinaceja i gavez. Prva biljka ima mogućnost da ojača vaš imuni sistem. Druga biljka može da vam pomogne da se oslobodite svraba i osjećaja nelagode.
Možete ih piti svaki dan ako imate infekciju.

Esencijalna ulja

Možete koristiti dva preporučena esencijalna ulja: ulje čajevca ili kokosovo ulje. Nemojte zaboraviti da ih razrijedite sa vodom prije korištenja. Možete koristiti i ljepša ulja kao što je bademovo ili maslinovo kako biste ih dodatno razrijedili.
Ova ulja su odlična u borbi protiv vaginalnih gljivičnih infekcija. Poslije kupanja, koristite vatu kako biste nanijeli ulje. Samo obratite pažnju na jednu stvar, a to je da poslije korištenja isperete ulje.

Izvor http://zenstvena.com/


Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...