Rijetko se pitamo što je ustvari kvasac – jednostavno ga
koristimo. Kvasac je nezaobilazan u proizvodnji kruha, kolača, piva i
drugih alkoholnih pića te nekih egzotičnih namirnica poput fermentirane
soje i crvene riže.
Kvasac je živi mikroorganizam – točnije, mikroskopski sitna jednostanična gljivica koja je ključna u fermentaciji šećera, pa se obilno koristi u procesima vrenja. Među brojnim vrstama gljiva kvasnica najpoznatija je Saccharomyces cerevisiae iz koje se dobivaju pekarski i pivski kvasac. Industrijski kvasac proizvodi se kao svježi ili suhi (koji ima dulji rok trajanja)
Domaći starter
Mnogi kod kuće pripravljaju vlastiti kvasac za pečenje kruha bez umjetnih dodataka. Domaći prirodni kvasac, poznat kao starter ili baza, kiselo je tijesto koje se dobiva tako da se mješavina integralnog brašna i vode “uzgaja” u staklenci (neki pritom dodaju naribanu jabuku ili med). Ovo fermentirano tijesto umijesi se u kruh koji tako dobiva posebnu kakvoću i dulje zadržava svježinu.
Ljekovita kura
Kvasac je bogat vitaminima B skupine, proteinima (bjelančevinama), esencijalnim aminokiselinama i raznim mineralima, prije svega kromom i selenom. Istraživanja su pokazala da kvasac, ako se uzima u malim količinama (u većim količinama ne preporučuje se jer je teško probavljiv) može djelovati kao prirodni antibiotik i pročišćivač probavnih organa te da pridonosi ravnoteži masnoća i šećera u krvi. Neki ga preporučuju i za lakše mršavljenje.
Svježi kvasac koristio se kao prirodni lijek još u antičko doba, a i danas se preporučuju ljekovite kure kvascem tako da se uzima natašte ili između obroka, 1-2 žličice, rastopljen u malo vode ili mlijeka, ili rastopljen u ustima, 1-3 puta na dan.
Umirujuće maske za lice
Od kvasca se pripravljaju i maske za lice, za umirenje akni i drugih kožnih upala te pročišćavanje i uljepšavanje tena. Obično se suhi kvasac pomiješa s mlakim mlijekom u smjesu koja se na licu drži dok se ne osuši, a potom se temeljito ispere toplom, pa hladnom vodom. Maska za lice može se dobiti i miješanjem kvasca s ružinom vodicom.
Izvor: net.hr
Kvasac je živi mikroorganizam – točnije, mikroskopski sitna jednostanična gljivica koja je ključna u fermentaciji šećera, pa se obilno koristi u procesima vrenja. Među brojnim vrstama gljiva kvasnica najpoznatija je Saccharomyces cerevisiae iz koje se dobivaju pekarski i pivski kvasac. Industrijski kvasac proizvodi se kao svježi ili suhi (koji ima dulji rok trajanja)
Domaći starter
Mnogi kod kuće pripravljaju vlastiti kvasac za pečenje kruha bez umjetnih dodataka. Domaći prirodni kvasac, poznat kao starter ili baza, kiselo je tijesto koje se dobiva tako da se mješavina integralnog brašna i vode “uzgaja” u staklenci (neki pritom dodaju naribanu jabuku ili med). Ovo fermentirano tijesto umijesi se u kruh koji tako dobiva posebnu kakvoću i dulje zadržava svježinu.
Ljekovita kura
Kvasac je bogat vitaminima B skupine, proteinima (bjelančevinama), esencijalnim aminokiselinama i raznim mineralima, prije svega kromom i selenom. Istraživanja su pokazala da kvasac, ako se uzima u malim količinama (u većim količinama ne preporučuje se jer je teško probavljiv) može djelovati kao prirodni antibiotik i pročišćivač probavnih organa te da pridonosi ravnoteži masnoća i šećera u krvi. Neki ga preporučuju i za lakše mršavljenje.
Svježi kvasac koristio se kao prirodni lijek još u antičko doba, a i danas se preporučuju ljekovite kure kvascem tako da se uzima natašte ili između obroka, 1-2 žličice, rastopljen u malo vode ili mlijeka, ili rastopljen u ustima, 1-3 puta na dan.
Umirujuće maske za lice
Od kvasca se pripravljaju i maske za lice, za umirenje akni i drugih kožnih upala te pročišćavanje i uljepšavanje tena. Obično se suhi kvasac pomiješa s mlakim mlijekom u smjesu koja se na licu drži dok se ne osuši, a potom se temeljito ispere toplom, pa hladnom vodom. Maska za lice može se dobiti i miješanjem kvasca s ružinom vodicom.
Izvor: net.hr
Nema komentara:
Objavi komentar