četvrtak, 11. siječnja 2018.

Sok od povrca koji ce preporoditi vas organizam





Brojna slavlja, ali i jača hrana koju tokom zime češće jedemo, mogu da opterete organizam. Da bismo malo pročistili organe za varenje, počastite ih u narednom periodu sveže ceđenim sokovima iz voća i povrća. Ovi napici oslobađaju organizam od nagomilanih toksina i regenerišu ga, a ujedno jačaju imunitet i, u nekim slučajevima, mogu da preduprede nastanak kancera.



Povrće kao lijek Stari narodi koristili su povrće uglavnom u ljekovite svrhe. U srednjem vijeku upotrebljavalo se samo nekoliko vrsta povrća, a glavnom hranom se smatrao kruh, meso, riba i sir. Stoga su, u to doba, harale mnoge bolesti i teške avitaminoze izazvane nedostatkom pojedinih vitamina i minerala.

Nakon otkrića Amerike, u Eu­ropu je dospjelo mnogo vrsta voća i povrća, dotad potpuno nepoznatih. Dugo vremena po­vrće nije bilo cijenjeno kao hra­na, tako da se i danas u nekim krajevima smatra potpuno bez­vrijednim, što predstavlja veliku zabludu. Jer, u povrću se, osim hranjivih, nalaze i mnoge ljeko­vite tvari. U sirovom povrću ih ima mnogo više nego u kuha­nom, jer kuhanjem se neke lje­kovite tvari uništavaju, a najviše ljekovitih tvari ima u soku siro­vog povrća. Ljekovito djelovanje sirovog povrća, a naročito soka od povrća, priznala je i službena medicina.
Sok od mrkve
-Sok od mrkve sadrži velike doze vitamina A i C. Ovaj sok je vrlo koristan za ljude koji imaju problema s vidom. Sok od mrkve također pomaže u liječenju kožnih problema.
-Sok od krastavca
Ako ste u potrazi za biljnim sokom koji će vas rashladiti, onda je to sok od krastavca. On sadrži vrlo malo kalorija i na taj način pomaže da izgubite težinu.
-Sok od špinata
Patite li od anemije? Rezervne zalihe željeza možete dobiti tako što ćete svaki dan piti svježi sok od špinata. Kalcij u špinatu je također dobar za vaše kosti.
-Sok od rajčice
Sok od rajčice je vrlo koristan za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka. To ga čini vrlo zdravim za srce.
-Sok od kelja
Ako imate slabe mišiće i kosti, onda morate stvoriti naviku pijenja soka od kelja. Kelj sadrži kalcij i vitamin K koji je bitan za kosti i snagu mišića.
-Sok od brokule
Bojite li se da rak prevladava u vašoj obitelji i da i vi možete dobiti ovu zloćudnu bolest? Onda sigurno trebate piti sok od brokule, koji je bogat antioksidantima.
-ZELENI SOK OD ŽITA
Sok od žita jača imunitet, olakšava probleme sa varenjem, obavlja temeljnu detoksikaciju organizma, uništava štetne a vraća snagu korisnim bakterijama, povećava vitalnost, pomaže u rešavanju problema sa suvišnim kilogramima. Sadrži vitamine A, C, E, K i B, ali i vitamin B17 koji dokazano uništava ćelije raka. Starijima otklanja karakteristično usporeno kretanje i povećava stabilnost, smanjuje bolove u mišićima i zglobovima zbog promene vremena, povećava fizičku snagu i vitalnost.



-KUPUS
Listovi kupusa sadrže kalijum, kalcijum, sumpor, gvožđe i selen, koji štite od kancera, a povoljno utiču i na sluzokožu želuca i creva i sprečavaju nastanak čira. Kupus obiluje i vitaminima C, B, E i provitaminom A. Sok od kupusa ima jak ukus, pa se preporučuje da se uzima sa sokom od jabuke i šargarepe.
Napomena: Ako nemate kupus možete da napravite sok od kelja koji ima sličan sastav i delovanje.
-KROMPIR
Sok od sirovog krompira obiluje vitaminima C, B i K, kalcijumom, kalijumom, gvožđem i magnezijumom. Povoljno deluje na organe za varenje, naročito u kombinaciji sa sokom od šargarepe. Umiruje čir na želucu, hronični gastritis, gorušicu, gasove, zatvor, kolitis. Može da se pije samo sok od krompira ili u kombinaciji sa šargarepom i kupusom.
Napomena: ovaj sok može da se pije od jula do februara, jer se kasnije u klicama i zelenoj ljusci nagomilava otrovna materija solanin.

Izvor:zuta-minuta.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...