SASTOJCI:
– 2 litra mlijeka
– 1 kašika jogurta
– 2 kašike sirila
– Pola kašikice soli
– 1 kašika jogurta
– 2 kašike sirila
– Pola kašikice soli
PRIPREMA:
Mlijeko zagrijte do 30 stepeni sa povremenim mješanjem da se fino I ravnomjerno ugrije.
Skolonite sa šporeta oa dodajte jogurt sa kašikicom mlijeka pa dobro izmješajte.
Tako poklopite I ostavite neka stoji na sobnoj temperature oko sat vremena.
Kada je odstojalo dodajte sirilo pa dobro izmješajte I ostavite na sobnoj temperature neka stoji preko noći.
Kada je prenoćilo isjecite usireno mlijeko na kocke. Neka tako stoji petnestak minuta pa procjedite kroz gazu I neka se okapi još 2-3 sata.
Sirutku koja je ostala sačuvajte. Tako sve premjestite na hladno mjesto I sutradan razmotajte sir I u posudi ga izmješajte sa pola kašikice soli.
Uzeti plitku cjediljku I na dno stavite gazu pa sipajte sir I prekrite ga gazom I pritisnite nečim teškim.
Tako ostaviti preko noći na hladnom.
Isjecite sir na kocke pa prelijte sirutkom koju ste sačuvali I ostavite u frižider.
Izvor: MalaKuhinja
Nema komentara:
Objavi komentar