Čokoladna torta Kinder Pingui posebno će razveseliti najmlađe ukućane, a i savršen je odabir za svečane trenutke
Sastojci za kore:
10 svježih jaja
200 g šećera
2 paketića vanilin šećera
5 kašika baby griza
5 kašika brašna
5 kašika gorkog kakaa
5 kašika bagremovog meda
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
50 ml mlijeka
270 ml ulja
Fil:
700 ml slatkog vrhnja
1 paketić želatine
50 ml mlijeka
2-3 kašike bagremovog meda
pola kašičice arome vanilije
1. glazura (za fil)
120 g čokolade za kuhanje
70 g maslaca
1 kašika vode
2. glazura (na kolaču)
220 g čokolade za kuhanje
100 g maslaca
3 kašike ulja
1 kašika vode
1 kašičica meda
Priprema:
Za biskvit istucite 5 jaja i 5 žumanaca sa šećerom i vanilin šećerom…. tucite nekoliko minuta najjačom brzinom dok masa ne postane kremasta i gusta. Prosijati brašno, prašak, kakao i dodati griz. Umiješati ih drvenom kuhačom naizmjenično sa mlijekom i uljem, zadnje umiješati snijeg od bjelanaca.
Uliti u 2 lima za pečenje (veći, četvrtasti) obložene pek papirom.
Peći zajedno u pećnici s ventilatorom na temperaturi od 160 stepeni oko 15 minuta.
Izvaditi i pustiti da se hlade…. pokrivene čistim kuhinjskim krpama.
Pripremiti 1. glazuru – sve sastojke istopiti na pari (nikako prokuhati) uz stalno miješanje.
Staviti na stranu neka se malo ohladi i u posudu za miksanje uliti dobro rashlađeno slatko vrhnje, izmiksati u šlag, dodati pripremljenu želatinu, mlijeko, med i vanilin esenciju.
Pola kreme premazati po prvom biskvitu. Glazuru ohlađenu do sobne temperature lagano pokapati po kremi i pažljivo premazati dugim, tankim nožem. Staviti u frižider da očvrsne.
U međuvremenu pripremiti 2. glazuru – na isti način kao i prvu. Bitno je da smjesa ne prokuha, već se lagano istope i prožmu svi sastojci uz stalno miješanje. Najbolje na pari.
Kada primijetite da je glazura na kremi očvrsnula, izvadite kolač iz frižidera i kašiku po kašiku kreme lagano stavljajte na kolač. Zagladite nožem.
Drugi biskvit izvadite iz lima za pečenje i preokrenite na kolač. Pažljivo odlijepite pek papir i prelijte čokoladnom glazurom. Zagladite glazuru istim nožem kao i do sada.
Kolač rashladite i režite opet istim nožem – umočenim u vruću vodu.
Uliti u 2 lima za pečenje (veći, četvrtasti) obložene pek papirom.
Peći zajedno u pećnici s ventilatorom na temperaturi od 160 stepeni oko 15 minuta.
Izvaditi i pustiti da se hlade…. pokrivene čistim kuhinjskim krpama.
Pripremiti 1. glazuru – sve sastojke istopiti na pari (nikako prokuhati) uz stalno miješanje.
Staviti na stranu neka se malo ohladi i u posudu za miksanje uliti dobro rashlađeno slatko vrhnje, izmiksati u šlag, dodati pripremljenu želatinu, mlijeko, med i vanilin esenciju.
Pola kreme premazati po prvom biskvitu. Glazuru ohlađenu do sobne temperature lagano pokapati po kremi i pažljivo premazati dugim, tankim nožem. Staviti u frižider da očvrsne.
U međuvremenu pripremiti 2. glazuru – na isti način kao i prvu. Bitno je da smjesa ne prokuha, već se lagano istope i prožmu svi sastojci uz stalno miješanje. Najbolje na pari.
Kada primijetite da je glazura na kremi očvrsnula, izvadite kolač iz frižidera i kašiku po kašiku kreme lagano stavljajte na kolač. Zagladite nožem.
Drugi biskvit izvadite iz lima za pečenje i preokrenite na kolač. Pažljivo odlijepite pek papir i prelijte čokoladnom glazurom. Zagladite glazuru istim nožem kao i do sada.
Kolač rashladite i režite opet istim nožem – umočenim u vruću vodu.
izvor : kolaci.com
Nema komentara:
Objavi komentar