Lješnjak je namirnica visokih energetskih vrijednosti i koju možemo pronaći u keksima, kolačima i tortama, čokoladama. Mogu se jesti sirovi, pečeni, posoljeni i sa šećerom, a sada možete i sami pripremiti mlijeko.
ljesnjaci-pixabay
Sastojci:
1 šoljica lješnjaka (mjera je šoljica od 2 dl),
3-4 šoljice vode,
5 nasjeckanih datula,
prstohvat soli,
malo vanilije ili kardamoma po želji,
gaza za cijeđenje.
Priprema:
3-4 šoljice vode,
5 nasjeckanih datula,
prstohvat soli,
malo vanilije ili kardamoma po želji,
gaza za cijeđenje.
Priprema:
Lješnjake usitniti u blenderu. Dodati datule i preliti toplom vodom. Ostaviti da se namaču nekoliko sati ili najbolje preko noći.
Dodati so i začine i još jednom sve dobro izblendati. U široj zdjeli raširiti veći komad gaze u dvostrukom sloju tako da dobro prelazi preko rubova.
U sredinu uliti smjesu lješnjaka, skupiti rubove gaze pazeći da smjesa ne iscuri sa strane i dobro iscijediti rukama. Ono što ostane u zdjeli je lješnjakovo mlijeko, a ostatak mljevenih lješnjaka možete upotrijebiti za neki drugi recept. Lješnjakovo mlijeko može stajati u frižideru 3-4 dana.
Izvor: Ordinacija
Nema komentara:
Objavi komentar