Jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka, porijeklom iz Azije, jedna od najstarijih kulturnih biljaka koja je veoma rasprostranjena u svijetu. Odlična je protivb bolesti bubrega, vodene bolesti, za izbacivanje kamenca iz mokraćnog mjehura, za liječenje katara crijeva, proliva, skorbuta, bolesti pluća, gihta, reume, išijasa, promuklosti, kašlja, grčeva, za iskašljavanje, protiv glista, opadanja kose, za čišćenje rana, kao diuretik.
Rotkva je veoma rasprostranjena u svijeu. Upotrebljava se njen korijen, više kao začin, salata ili lijek nego kao prehrambena povrtlarska namirnica, ponajviše zbog žestogog ukusa koji mu daje gorušičavo ulje. Pošto je teško probavljiva, a nema naročito prehrambenih vrijednosti, koristi se uglavnom kao dodatak jelima. Rotkva u sebi sadrži natrijuma, kalijuma, magnezijuma, vitamine, nigrosina, rafanola, sumporneheterozide, gorke i ljute materije.
Recept:
Za otklanjanje bolova bubrežni bolesnici mogu koristiti ovaj oblog. izmješa se crna rotkva i ražano brašno i uz pomoć ključale vode umijesi u mekano tijesti. Ono se namaže preko lanene krpe 1 cm debljine i privije na bolno mjesto. Preko toga se poveže toplom flanelskom krpom.
izvor:megagiga
Nema komentara:
Objavi komentar