četvrtak, 26. travnja 2018.

ČOKOLADNI LEDENI VJETAR..



Sastojci za jednu koru, suše se dvije ili se u velikom plehu od rerne suši jedna pa se presječe:
SASTOJCI:


5 bjelanaca
6 kašika šećera
1 kašika sirćeta
Fil:
10 žumanaca
800 ml mlijeka
5 kašika kristal šećera
6 kašika gustina
250 gr margarina
200 gr čokolade
100 gr šećera u prahu ( ili po ukusu )
250 ml slatke pavlake ili 2 kesice šlaga
PRIPREMA:
Uključiti rernu na 120 stepeni da se zagrije.
Za to vrijeme ulupati bjelanca sa šećerom da se dobije jaka i gusta pjena, pa dodati širće na kraju i opet mutiti.
Činiju kada
okrenete naopako i bjelanca ( pjena ) neće napolje onda je dobro umućeno.
Istresti bjelanca u pleh 30 x 20 cm u slučaju da pravite jednu po jednu, a ukoliko hoćete da sušite odjenom onda u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje.
Papir je obavezan.
Staviti na 120 stepeni sat vremena da se suši, pa još 30 minuta na 100 stepeni.
Pečenu koru ohladiti.
Dok se kora peče skuhati fil.
Razmutiti žumanca sa kristal šećerom i gustinom u malo hladnog mlijeka a ostatak staviti da provri.
Kada provri zakuhati žumanca i mješati dok se ne zgusne.
Zatim skloniti sa vatre, dodati čokoladu i mješati dok se ne otopi. Na kraju staviti kesu ili foliju preko i ostaviti da se hladi.
Margarin sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu pa mu dodati pola pudinga, umutiti pa dodati ostatak i opet umutiti.
Umutiti slatku pavlaku ili šlag pa ako vam je masa za fil pregusta dodati 2 – 3 kašike pavlake ili šlaga i opet umutiti.
Traba da je fino kremasto.
Na prvu koru nanijeti pola fila, šlag, pa drugu koru, opet fil i ako vam je ostalo šlaga pa dekorisati po želji.
Ohladiti pa služiti
izvor:kolaci.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...