Sastojci
BISKVIT
1/2 žličice sode bikarbone
75g mljevenog maka
90g glatkog brašna
70g šećera
75g maslaca sobne temperature
2 žumanjka
100ml mlijeka
1 žličica kardamoma po želji
LIMUN KREMA
90g maslaca
100g šećera
150ml soka od limuna (od cca 3 limuna)
korica 3 limuna
4 srednje velika jaja
prstohvat soli
5g želatine
2dl slatkog vrhnja
1 Dolcela šlagfix
20g Dolcela šećera u prahu
90g maslaca
100g šećera
150ml soka od limuna (od cca 3 limuna)
korica 3 limuna
4 srednje velika jaja
prstohvat soli
5g želatine
2dl slatkog vrhnja
1 Dolcela šlagfix
20g Dolcela šećera u prahu
ŠEĆERNI SIRUP
100ml vode
100g šećera
100ml vode
100g šećera
OSTALO
4-5 žlica lemon curda od limun kreme
4-5 žlica lemon curda od limun kreme
DEKORACIJA
200ml slatkog vrhnja (mliječnog)
1 Dolcela šlagfix
20g šećera u prahu
200ml slatkog vrhnja (mliječnog)
1 Dolcela šlagfix
20g šećera u prahu
Priprema
U zdjelu stavite maslac sobne temperature i šećer te sve dobro izmiksajte dok ne postane ”kremasto”. Dodajte žumanjke i ponovno dobro izmješajte. Smjesi dodajte mlijeko i špatulom ga umiješajte. U drugoj zdjeli pomiješajte kardamom, mljeveni mak, brašno, sodu bikarbonu i sol pa sve polagano i postepeno umiješajte u prvu smjesu.
U zdjelu stavite maslac sobne temperature i šećer te sve dobro izmiksajte dok ne postane ”kremasto”. Dodajte žumanjke i ponovno dobro izmješajte. Smjesi dodajte mlijeko i špatulom ga umiješajte. U drugoj zdjeli pomiješajte kardamom, mljeveni mak, brašno, sodu bikarbonu i sol pa sve polagano i postepeno umiješajte u prvu smjesu.
Smjesa treba biti gušća od uobičajenih pa vas to ne treba zabrinjavati.
Kalup promjera 18cm obložite papirom za pečenje te u njega prebacite smjesu i poravnajte je špatulom. Stavite u zagrijanu pećnicu te pecite oko 25 minuta, ovisno o pećnici, na temperaturi od 180 stupnjeva. Provjerite čačkalicom je li biskvit gotov.
Kalup promjera 18cm obložite papirom za pečenje te u njega prebacite smjesu i poravnajte je špatulom. Stavite u zagrijanu pećnicu te pecite oko 25 minuta, ovisno o pećnici, na temperaturi od 180 stupnjeva. Provjerite čačkalicom je li biskvit gotov.
Kada je gotov pustite ga da se ohladi dok pripremate ostatak.
Prvo pripremite šećerni sirup. Pomiješajte u manjem loncu 100ml vode s 100g šećera i zagrijavajte dok se šećer u potpunosti ne otopi. Kada je gotov pustite ga da se ohladi pa ga kasnije iskoristite za natopiti biskvit. Za biskvit prvo želatinu pomiješajte s hladnom vodom i ostavite sa strane da nabubri. Jaja, limunov sok, i koricu šećer i sol stavite u lonac. Kuhajte na srednjoj temperaturi sve dok smjesa ne postane čvršča. Uklonite je s vatre pa dodajte dio po dio masla, između svakog dodavanja dobro promiješajte.
Prvo pripremite šećerni sirup. Pomiješajte u manjem loncu 100ml vode s 100g šećera i zagrijavajte dok se šećer u potpunosti ne otopi. Kada je gotov pustite ga da se ohladi pa ga kasnije iskoristite za natopiti biskvit. Za biskvit prvo želatinu pomiješajte s hladnom vodom i ostavite sa strane da nabubri. Jaja, limunov sok, i koricu šećer i sol stavite u lonac. Kuhajte na srednjoj temperaturi sve dok smjesa ne postane čvršča. Uklonite je s vatre pa dodajte dio po dio masla, između svakog dodavanja dobro promiješajte.
Otopite želatinu ( na laganoj vatri ili u mikrovalnoj) i pripazite da ne uzavre pa je zatim dodajte vrućoj smjesi pritom brzo miješajući. Limun smjesu prethodno malo zagrijte ako je potrebno kako bi se želatina lakše umiješala u smjesu. Kako bi dobili svilenkastiju smjesu možete ju jednom protisnuti kroz cjediljku, ali to nije nužno. Od smjese odvojite 4-5 žlica u manju posudicu te sve ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada se smjesa ohladila prvo pripremite slatko vrhnje.
Utucite ga s kremfixom i malo šećera u prahu, ali nemojte ga pretuć. Špatulom ga laganim kružnim pokretima umiješajte u veći dio kreme od limuna.
Biskvit poravnajte tako da mu nožem odrežete gornji dio. Prelijte ga s 2-3 žlice prethodno napravljenog šećernog sirupa. Sve slažite u kalupu.
Biskvit poravnajte tako da mu nožem odrežete gornji dio. Prelijte ga s 2-3 žlice prethodno napravljenog šećernog sirupa. Sve slažite u kalupu.
Na njega nanesite kremu od limuna i sve ostavite u hladnjaku oko 2 sata. Kada se torta ohladila i očvrsnula, ostatak lemon curda koji ste prethodno odvojili ravnomjerno rasporedite po vrhu torte pa ju ponovno vratite u hladnjak. Lemon curd možete prije toga protisnuti kroz cjediljku kako bi bio lakši za nanošenje. Dekorirajte po želji.
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar