Mekani, sočni, osvježavajući kolač. Ovaj mali crni biser privlači svojim izgledom ali ukusom još više.
SASTOJCI
Tijesto:
5 komada jaja najmanje M veličine
150 gr šećera
100 gr čokolade za kuhanje
Krema:
500 ml mlijeka
2 kesice dolcela pudinga od čokolade
150 gr margarina ili putera
100 gr šećera u prahu
500 ml mlijeka
2 kesice dolcela pudinga od čokolade
150 gr margarina ili putera
100 gr šećera u prahu
Ukras:
1 kesica šlag kreme dolcela sa ukusom čokolade
150 ml mlijeka
1 kesica šlag kreme dolcela sa ukusom čokolade
150 ml mlijeka
PRIPREMA
Priprema tijesta:
1. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka i od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg. Ostaviti sa strane bjelanjke.
2. U posudi sa šećerom dodati malo vode tek toliko da prekrije šećer. Zagrijati na vatri vodu sa šećerom dok se ne otopi i dodati izlomljenu čokoladu.
3. Kad se čokolada otopila, skloniti sa vatre i dodavati muteći mikserom jedno po jedno žumanjce. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka lagano špatulom mješajući dok se smjesa ne sjedini.
4. Posudu za pečenje veličine 28×22 cm obložiti papirom za pečenje i smjesu uliti. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 20 minuta ili čačkalicom provjeriti kad je gotovo. Ostaviti u posudi da se ohladi dok ne pripremite kremu.
Priprema tijesta:
1. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka i od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg. Ostaviti sa strane bjelanjke.
2. U posudi sa šećerom dodati malo vode tek toliko da prekrije šećer. Zagrijati na vatri vodu sa šećerom dok se ne otopi i dodati izlomljenu čokoladu.
3. Kad se čokolada otopila, skloniti sa vatre i dodavati muteći mikserom jedno po jedno žumanjce. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka lagano špatulom mješajući dok se smjesa ne sjedini.
4. Posudu za pečenje veličine 28×22 cm obložiti papirom za pečenje i smjesu uliti. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 20 minuta ili čačkalicom provjeriti kad je gotovo. Ostaviti u posudi da se ohladi dok ne pripremite kremu.
Krema:
1. Od mlijeka i pudinga prema uputstvu na vrećici napravite puding. Malo ohladite i umješajte u topao margarin ili puter i šećer u prahu.
2. Kad se kora ohladila, izvadite iz posude i posudom u kojoj se pekla kora poklopite biskvit. Izvrnite koru na pleh tako da vam gornja površina bude dole u plehu. Sada pažljivo odstranite papir za pečenje. Ovu koru ne pokušavajte praviti bez pek papira.
3. Na biskvit rasporedite kremu. Umutite šlag kremu prema uputstvu na vrećici i prekrijte kolač sa njom. Dekorišite sa komadićima čokolade. Ostavite preko noći da se dobro ohladi.
Posluživanje
Poslužite uz jutarnju kafu.
Poslužite uz jutarnju kafu.
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar