petak, 29. lipnja 2018.

Prelijepa pita sa mesom na jedan malo drugačiji način!



Jako lijepa i sočna pita sa mesom, jednostavne pripreme, pogodna kao predjelo ili možda glavno jelo uz šolju jogurta.
Sastojci:


3 veća jajeta
500 g kora za pitu
500 g mljevenog mesa
1 čaša jogurta
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1 praziluk
Priprema:
1. Uključite rernu na 200 stepeni. Na malo ulja na laganoj te na vatri prodinstati praziluk isječen na tanke kolutove dok ne omekša. Zatim dodati mljeveno meso, so i biber pa propržiti sve zajedno oko 15 minuta uz često miješanje. Za to vrijeme umutiti preliv za kore od jaja i jogurta u posebnoj posudi.
2. Odvojiti dvije kore za pitu, prvu postaviti u tepsiju, poprskati je sa ovlaš ulja pa staviti u drugu tepsiju. Ove dvije kore nam služe za “zatvaranje” pite na kraju.
Ostale kore podijeliti na 6 dijelova, svaki po 2. Najbolje je da u pakovanju bude 14 kora (ukoliko je više, neće smetati da u nekom dijelu budu i po 3 kore, ukoliko je manje, neki rolati će imati onda po 1 koru, najbolje je takve ostavljati za kraj).
Rolatiće praviti tako da se jedna kora premaže sa prelivom (oko 3 kašike, da prekrije cijelu koru), na nju se stavi druga kora, koja se takođe premaže te na koju se nanese fil od mesa ravnomerno uz kraj dužinom strane kore. Uviti u rolat. Na isti ovaj način napraviti još 5 rolatića.


Redati u tepsiju na dvije prethodno postavljene kore – prvo staviti 3 rolata, premazati ih sa prelivom, na njih dva rolata, premazati sa prelivom pa na kraju poslednji rolat koji se takođe premaže. Ostale dvije kore podići prema posljednjem rolatu da formiraju piramidu i premazati sa ostatkom smese. Peći na 200 stepeni oko 25 minuta.
Izvor.kolaci.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...