srijeda, 27. lipnja 2018.

JAPANKA TORTA – originalan i provjeren recept



Sastojci
kore ( mjera za jednu, prave se ukupno 3)
3 jaja
4 kašike šećera
3 kašike brašna
za dvije kore još po…
1 kašika kakaa
1 štangla rastopljene i ohlađene čokolade
preliv za kore


250 gr šećera
250 gr vode
malo soka od limuna
bijeli fil
750 ml mlijeka
10 kašika šećera
6 kašika oštrog brašna
250 gr putera
braon fil
80 gr čokolade
10 kašika šećera
6 kašika mlijeka
125 gr putera
250 gr mlijevenih oraha
Priprema
Kore
Umutiti jaja sa šećerom u gustu masu, pa špatulom umiješati brašno blago prevrćući. Masu sipati u podmazan i brašnom posut okrugli pleh prečnika 28 cm. Peći dok blago ne porumeni (petnaestak minuta).
U sljedeće dvije kore dodati po kašiku kakaa i po štanglu otopljene i prohlađene čokolade. Ukupno se peku 3 kore, dvije tamne i jedna svijetla.
Ispečene kore preliti prelivom koji napravimo tako što prokuhamo šećer, vodu i sok od limuna.
Bijeli fil
Skuhati u mlijeku šećer i brašno, pa u prohlađeno dodati umućen puter.
Braon fil
Provriti na ringli mlijeko, šećer i čokoladu, dodati puter i mljeveni orah.
Filovanje
Svijetlu koru podijeliti na osam dijelova, svaki premazati braon filom i uviti u kiflice.


Tamnu koru premazati bijelim filom, po obodu poređati kiflice, sredinu ispuniti braon filom a premazati ga i preko kiflica.
Preklopiti drugom tamnom korom, premazati bijelim filom. Dekorisati po želji.
Ako želite tortu “pod konac”, na premazanu donju koru vratite obruč od kalupa, pa ređajte kiflice i idite dalje po receptu… Kad se stegne, skinite obruč i premažite filom odozgo i sa strane.
izvor:kolaci.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...