Sastojci
kore ( mjera za jednu, prave se ukupno 3)
kore ( mjera za jednu, prave se ukupno 3)
3 jaja
4 kašike šećera
3 kašike brašna
za dvije kore još po…
1 kašika kakaa
1 štangla rastopljene i ohlađene čokolade
preliv za kore
4 kašike šećera
3 kašike brašna
za dvije kore još po…
1 kašika kakaa
1 štangla rastopljene i ohlađene čokolade
preliv za kore
250 gr šećera
250 gr vode
malo soka od limuna
bijeli fil
250 gr vode
malo soka od limuna
bijeli fil
750 ml mlijeka
10 kašika šećera
6 kašika oštrog brašna
250 gr putera
braon fil
10 kašika šećera
6 kašika oštrog brašna
250 gr putera
braon fil
80 gr čokolade
10 kašika šećera
6 kašika mlijeka
125 gr putera
250 gr mlijevenih oraha
Priprema
Kore
Umutiti jaja sa šećerom u gustu masu, pa špatulom umiješati brašno blago prevrćući. Masu sipati u podmazan i brašnom posut okrugli pleh prečnika 28 cm. Peći dok blago ne porumeni (petnaestak minuta).
10 kašika šećera
6 kašika mlijeka
125 gr putera
250 gr mlijevenih oraha
Priprema
Kore
Umutiti jaja sa šećerom u gustu masu, pa špatulom umiješati brašno blago prevrćući. Masu sipati u podmazan i brašnom posut okrugli pleh prečnika 28 cm. Peći dok blago ne porumeni (petnaestak minuta).
U sljedeće dvije kore dodati po kašiku kakaa i po štanglu otopljene i prohlađene čokolade. Ukupno se peku 3 kore, dvije tamne i jedna svijetla.
Ispečene kore preliti prelivom koji napravimo tako što prokuhamo šećer, vodu i sok od limuna.
Bijeli fil
Skuhati u mlijeku šećer i brašno, pa u prohlađeno dodati umućen puter.
Skuhati u mlijeku šećer i brašno, pa u prohlađeno dodati umućen puter.
Braon fil
Provriti na ringli mlijeko, šećer i čokoladu, dodati puter i mljeveni orah.
Provriti na ringli mlijeko, šećer i čokoladu, dodati puter i mljeveni orah.
Filovanje
Svijetlu koru podijeliti na osam dijelova, svaki premazati braon filom i uviti u kiflice.
Svijetlu koru podijeliti na osam dijelova, svaki premazati braon filom i uviti u kiflice.
Tamnu koru premazati bijelim filom, po obodu poređati kiflice, sredinu ispuniti braon filom a premazati ga i preko kiflica.
Preklopiti drugom tamnom korom, premazati bijelim filom. Dekorisati po želji.
Ako želite tortu “pod konac”, na premazanu donju koru vratite obruč od kalupa, pa ređajte kiflice i idite dalje po receptu… Kad se stegne, skinite obruč i premažite filom odozgo i sa strane.
izvor:kolaci.com
Nema komentara:
Objavi komentar