nedjelja, 24. lipnja 2018.

Čokoladna rolada sa maskarpone kremom – svileni fil sa mekim biskvitom je pravo savršenstvo



Ova čokoladna rolada sa mascarpone filom i sjeckanim žele bombonicama je pravi šareni i slatki užitak kojem će se svako obradovati i neće ostati ravnodušan.
Sastojci za 12 osoba
Rolada:
5 jaja (razdvojite bjelanca i žumanca)
5 kašika šećera
3 kašike kakaa u prahu
2 kašike brašna


Krema:
250 gr Mascarpone sira
300 ml slatkog vrhnja
5 kašika šećera u prahu
1 kesica Vanilin šećera
1 kašika želatine
70 gr nasjeckanog želea u boji
100 gr tamne čokolade
1 kašika ulja
Priprema
1.
Odvojite bjelanca i žumanca pa bjelanca umutite sa šećerom u čvrsti snijeg. Dodajte žumanca jedno po jedno i mutite i dalje.Prosijte brašno i kakao pa dodajte u kremu.
Tijesto izlijte u tepsiju 30×35 cm koju ste obložili masnim pek papirom i stavite da se peče u zagrijanoj rerni od 190 C oko 10 minuta dok nebude gotovo.
2.
Kad je rolada pečena stavite je na vlažnu krpu koju ste posuli sa malo sitnog šećera i zavrnite u rolnu.
Krema: Umutite slatko vrhnje pa dodajte mascarpone sir i izmiješajte .
3.
Potopite želatinu sa malo hladne vode. U šerpicu stavite 2 kašike slatkog vrhnja da se zagrije pa stavite želatinu i mješajte dok se ne istopi ( nesmije da vam vri). Ohladite prije nego što dodate u kremu.
Dodajte ohlađenu želatinu u kremu i izjednačite. Isjeckajte žele na male kockice.
čokoladna rolada1
4.
Roladu namažite kremom i pospite želea po roladi i zarolajtr u rolnu.
Rolnu umotajte onda u celofan i ostavite u frižider par sati da se krema stegne . Kada vam je rolada spremna otopite čokoladu sa kašikom ulja i premažite tom glazurom preko rolade.


izvor : kolaci.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...