petak, 29. lipnja 2018.

Lažne tufahije – recept koji nemožete da neprobate!



Sastojci
Za testo
    1. 400 g brašna

    1. 150 g kisele pavlake
    1. 150 g hladnog maslaca
    1. 50 g šećera
    1. 10 g praška za pecivo
    1. 1 kesica vanilin šećera
    1 jaje
Za fil
    1. 5 jabuka srednje veličine
    1. 1 šaka suvog grožđa


    1. 1 šaka oraha, badema ili lešnika
    1. 1 limun-sok
    1. 1 kašika cimeta
    1 kašika šećera u prahu
I još
    250 ml slatke pavlake
Način pripreme
Staviti u zdelu na kockice isečen maslac i dodati polovinu brašna u koje je umešan prašak za pecivo. Prstima ili spravom za prhka testa izmrviti. Dodati izmućeno jaje, šećer (ako volite slatko, dodajte slobodno još šećera) i pavlaku.
Sjediniti ali ne mesiti kao hleb, više prebacivati i dodati ostatak brašna… skupiti u loptu. Pokriti i staviti u frižider pola sata.
Za to vreme pripremiti fil. Ovde vam ne mogu napisati tačno, koliko oraha i grožđica, sve ovisi o veličini jabuka, dakle procenite sami. Jabuke očistiti, oguliti i izdubiti sredinu, preseći na pola po sredini.
U zdelu staviti grožđice, jabuke i sve preliti limunovim sokom, posuti cimet sa šećerom i lagano izmešati. Sto blago pobrašniti, rastanjiti testo oko 5 mm, staviti limeni krug ili čašu prečnika od 12 do 15 cm iseći krug i staviti na sredinu pola jabuke, popuniti šupljinu grožđicama i orasima, orahe možete samljeti ili sitno iseckati kao ja.
Malo prstima razvući, ako vam fali testa seći većim šablonom, skupiti sve do sredine i testo gurnuti u sredinu jabuke.
Ako malo pukne, ništa strašno, zakrpite komadićem testa. Složiti na tepsiju obloženu papirom i premazan maslacem.
Peći na 180 C, dok ne dobiju zlatnu boju. Hladne posuti prah šećerom i ukrasiti umućenim šlagom.
Slatku pavlaku izmutite mikserom, ako volite slađe dodajte šećera u prahu, po želji posuti orasima. Uživajte, divne su zaista.
izvor : kolaci.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...