Sastojci:
za koru
za koru
- 10 belanaca
- 250 g šećera
- 200 g seckanih oraha
- 250 g seckanih urmi
- 4 kašike brašna
za fil
- 10 žumanaca
- 10 kašika šećera u prahu
- 150 g čokolade za kuvanje
- 250 g margarina
za dekoraciju
- 100 g čokolade
- šaka seckanih oraha
- seckane urme
- kesica šlag kreme sa ukusom vanile
Priprema
Od navedenih sastojaka za koru peku se dve kore u velikom plehu (dimenzije oko 40*40 cm).
Umutiti 5 belanca u čvrst sneg pa postepeno, uz neprestano mućenje, dodati 125 g šećera. Mutiti dok se ne dobije čvrst šam. Dodati 2 kašike brašna i varjačom lagano izmešati masu a zatim dodati i 125 g seckanih urmi i 100 g seckanih oraha, pa i njih lagano umešati u masu. Pleh premazati margarinom i obložiti pek-papirom. Masu rasporediti ravnomerno po celoj površini i staviti da se peče na 150 C oko 30-40 minuta. Kora se suši i proverava čačkalicom kad počne da dobija braonkastu boju. Pečenu koru ohladiti i podeliti na dva dela. Postupak pripreme ponoviti sa preostalim sastojcima za drugu koru.
Umutiti 5 belanca u čvrst sneg pa postepeno, uz neprestano mućenje, dodati 125 g šećera. Mutiti dok se ne dobije čvrst šam. Dodati 2 kašike brašna i varjačom lagano izmešati masu a zatim dodati i 125 g seckanih urmi i 100 g seckanih oraha, pa i njih lagano umešati u masu. Pleh premazati margarinom i obložiti pek-papirom. Masu rasporediti ravnomerno po celoj površini i staviti da se peče na 150 C oko 30-40 minuta. Kora se suši i proverava čačkalicom kad počne da dobija braonkastu boju. Pečenu koru ohladiti i podeliti na dva dela. Postupak pripreme ponoviti sa preostalim sastojcima za drugu koru.
Umutiti 10 žumanaca i šećer u prahu i kuvati na pari dok se ne zagreje i malo zgusti. Čokoladu izlomljenu na kockice ubaciti u žumanca i mešati dok se ne istopi. Skloniti sa vatre i ohladiti. Umutiti penasto margarin. U margarin dodati ohlađeni krem, izmešati mikserom dok se ne sjedine sastojci.
Fil podeliti na 4 dela, s tim da 1/4 fila bude malo veća, ona kojom se filuje cela torta.
Čokoladu otpiti na tihoj vatri sa malo vode i ulja i glazurom premazati tortu. Preko glazure posipati seckane orahe. Umutiti šlag prema sadržaju na kesici. Stranice torte dekorisati šlagom i po obodu torte naređati sekane urme.
izvor : kolaci.com
Nema komentara:
Objavi komentar