srijeda, 7. veljače 2018.

Kako koristiti ROGAČ kao lek iznenaditcete se...





Šta je rogač?

Rogač postoji već više hiljada godina, on se koristi u civilizacijama koje se nalaze u Mediteranu. Prva, njegova upotreba je primećena u drevnom Egiptu. To je odlična zdrava zamena za čokoladu. Rogač sadrži vrlo malo masti, nema kofeina i retko će delovati kao alergen.



Bogat je kalcijumom, ali ne sadrži oksalne kiseline, kao što je kakao, i time ne ometa apsorpciju važnih minerala. U svom sastavu nema puerin, što je velika prednost za patente gihta. Pun je složenih ugljenih hidrata, tako da se preporučuje i za dijabetičare.
Ovaj lekoviti sastojak se koristi u poslednjih 4000 godina. Grci ga koriste kao desert, a Egipćani ga koriste kao lek.

Kako izgleda rogač?

Ovo mediteransko zimzeleno drvo može porasti do 15 metara u visinu. Ima kožno lišće, tamnozelene boje i otporne na mraz. Prirodno stanište ove biljke je Kipar, Egipat, Izrael, Jordan, Libija, Tunis i Turska. Cveta od avgusta do septembra.
Voće je duguljastog, blago zaobljen, tamno braon i dužine 10-25 cm. Rogač biljka ima dug vek trajanja i može da živi i do 200 godina. Otporan je na štetočine, gljivice i razne bolesti. Latinsko ime je Ceratonia silikua.
Sama biljka je veoma hranljiva i sadrži izuzetne lekovite osobine. Sadrži antioksidante, razne vitamine, fosfor, kalijum, kalcijum, magnezijum, vlakna i mnoge druge korisne komponente.
Kada je voće svežo možete ga jesti direktno sa drveta. Imajte na umu da mala semena nisu jestiva. Sirovi rogač ima slatki ukus i pomalo podseća na karamel. Rogač je omiljen na mnogim božićnim stolovima i što je najvažnije koristan je za decu. Ako se pitate da li sadrži kalorije i kolika je njegova količina, znajte da u 100 grama biljke ima 220 kcal. Veoma je hranljiva i korisna za zdravlje.

Lekovita svojstva i zdravstvene koristi

Utiče na LDL holesterol

Rogač je izuzetno bogat polifenolima. Oni su vrlo dobri antioksidanti. Osim toga pomaže u smanjenju holesterola, na način sličan vlaknom. To potvrđuju nedavne studije.
Naime, osobe koje su konzumirale 15 grama rogača u periodu od 4 nedelje značajno su smanjile ukupni LDL holesterol. Njihove vrednosti su u proseku pale sa 10,6 na 7,1 procenata, što je odličan rezultat. Polifenoli u rogaču su veoma moćni antioksidanti. Oni štite telo od slobodnih radikala i toksina koji dolaze iz okoline. Posebno su pogodni za decu, a čak i za bebe starije od 6 meseci.

Bogat je kalcijumom

Rogač sadrži visok nivo kalcijuma. Jedna šolja brašna rogača sadrži 358 mg ovog dragocenog minerala. To znači da sadrži 36 procenata preporučene dnevne doze, što je za odrasle od 1000 do 1200 mg. Ovaj vitamin je neophodan za zgrušavanje krvi, prenos podataka preko nervnog sistema i pravilan rad srca.

Pomaže u lečenju respiratornog trakta

Za lečenje respiratornih organa i bronhija rogač se koristi kao lek. Vrući napitak napravljen od njega je nezamenljiv.
Način pripreme je jednostavan:
Brašno rogača razblažiti mlekom i piti nekoliko puta dnevno.



Promoviše varenje i omogućava redovno pražnjenje creva

Zbog zapremine vlakana koje sadrži, rogač je neophodan za funkcionisanje gastrointestinalnog trakta. Tanin, koji se nalazi u medicinskoj biljci, vezuje se za bakterije i njihove toksine. Na taj način se uklanjaju iz tela i čiste creva.

Rogač je dobar borac protiv raka

Istraživanje je sprovedeno sa 24 polifenolnih jedinjenja. Sve što se uglavnom sastoji od antioksidanata i flavonoida. Pronađeni antioksidanti su miricetin i kvercetin, koji igraju glavnu ulogu u borbi protiv raka. U navedenim studijama, dao je najbolje rezultate u prevenciji raka materice i pluća.

izvor:uspesnazena.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...