Nova studija pokazala je da polifenoli iz bobica zove mogu utjecati na nivo glukoze u krvi te povećati apsorpciju glukoze i slobodnih masnih kiselina u mišićima.
Vezani članci:
Novo istraživanje: Bezglutenska hrana povećava rizik od dijabetesa tipa 2
U BiH oko 336.000 oboljelih od dijabetesa, a oko 157.000 osoba nisu svjesni da imaju tu bolest
Dobra vijest za dijabetičare
Par časica alkohola nedjeljno pomaže u prevenciji dijabetesa
Oboljeli od dijabetesa u SBŽ-u očekuju provedbu dogovora postignutog sa ZZO-om
Riječ je o novom istraživanju koje prati biljne ekstrakte zove, antocijanine, procijanidine i metabolite s antidijabetičkim svojstvima, koji su potencijalno uspješni spojevi u borbi protiv dijabetesa, prenosi Avaz.
U svom su istraživanju znanstvenici u stanice skeletnog mišića ubrizgali spomenute polifenole zove, a najbolje rezultate dobili su koristeći etanol i metanol za pripremu ekstrakta.
Znanstvenici tvrde da antidijabetička svojstva spojeva zove povećavaju hranjivu vrijednost ovih bobica i svrstavaju ih na listu namirnica koje mogu pomoći u borbi protiv dijabetesa.
Izvor.Avaz.ba
Nema komentara:
Objavi komentar