subota, 2. lipnja 2018.

Japanski vjetar..




Sastojci
beze kore /2 puta/
8 bjelanjaka
40dkg šećera
1 žličica octa
prvi fil
8 žumanjaka
8 žlica šećera
1 žlica gustina
4 dcl mlijeka
drugi fil


8 žumanjaka
5 žlica šećera
1 maslac
20dkg preprženih i na krupno sjeckanih/badema, oraha ili lješnjaka/
treći fil
3 šlag kreme od vanilije
Priprema
1.
Ulupati 8 bjelanjaka , 4o dkg šećera sa žličicom octa u veoma čvrsti snijeg.
2.
Tepsiju okrenuti naopačke, namazati maslacem , posuti brašnom . Istresti smjesu , poravnati , vodeći računa da bude 2 prsta dalje od ruba.
3.
Pećnicu zagrijati na 150 C, staviti tepsiju , poslije smanjiti na 100C i sušiti najmanje 3 sata.
4.
Ponoviti sa ostalih 8 bjelanjaka i napraviti istu koru kao predhodnu..
5.
Prvi fil:
6.
Smjesu izmješati i kuhati u 4 dcl mlijeka na pari.
7.
Drugi fil:
8.
Izmutiti pjenasto žumanjke sa šećerom i u to dodati umućeni maslac i prepržene i isjeckane orahe.
9.
Treći fil:
10.
Slag kremu od vanilije , napraviti prema uputi.
11.
Filovati:
12.
Kora+1/2 prvog fila+1/2 drugog fila+ 1/2 trećeg fila, kora i nastaviti istim redom.
13.
Okolo i odozgo namazati šlagom . Ukrasiti kako se zna i umije.
Posluživanje
Ovo je originalan recept.Ja drugu kremu , iako piše da se žumanjci ne kuhaju, ja ih kuham na pari, ohladim , stavim umućeni maslac i prepržene i isjeckane orahe. Nisam sigurna u jaja koja kupujem , pa radi opreza kuham žumanjke….
Ja skoro nikada ne pravim ovu mjeru od 16 jaja. Uvijek pravim od “8 jaja”: i pečem samo jednu koru koju prerežem po duzini….


Izvor:www.coolinarika.com/




Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...