POTREBNO:
- 600 g glatkog brašna
- 1 kockica svježeg kvasca
- 300 ml toplog mlijeka
- 3 žlice šećera
- 1 žlica soli
- 2 jaja
- 200 g maslaca
- 1 teglica pekmeza po želji
PRIPREMA:
- U toplom mlijeku u koje treba dodati 1 žlicu šećera rastvoriti i pomiješati kvasac. Pustiti da odstoji na sobnoj temeraturi 10-tak minuta dok se ne počne uzdizati.
- Pomiješati u većoj posudi brašno, ostatak šećera, sol, jaja i otopljeno 150 g maslaca. Dodati tada uzdignuti kvasac pa umijesiti dizano tijesto. Tijesto mora biti potpuno kompaktno i glatko. Pokriti ga i pustiti na toplom mjestu da se diže bar 30 minuta.
- Uzdignuto tijesto premjestiti na radnu površinu. Malo ga oblikovati rukama u veći valjak pa podijeliti na dva dijela.
- Svaki dio tijesta na pobrašnjenoj radnoj podlozi razvaljati u pravokutnik debljine 6-7 mm. Premazati tijesto debljim slojem pekmeza pa ga zarolati. Oštrim nožem rezati roladice debljine cca 1,5 cm. Roladice slagati u lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje jednu do druge. Neka ne budu baš pregusto natiskane (vidi sliku). Roladice možete peći i odvojeno jednu od druge u većem limu, samo imajte na umu da će se one tijekom pečenja malo ‘odrolati’, ali ako volite zapečeno i hrskavo tijesto učinite tako.
- Uključite pećnicu da se grije na 200 C i za to vrijeme pustite roladice da malo narastu. Netom prije pečenja premažite ih preko spojeva i mjesta gdje se dodiruju preostalim otopljenim maslacem.
- Pecite ružice od dizanog tijesta s pekmezom u zagrijanoj pećnici na 200 C 25 minuta.
- Kratko prohladite, izvadite iz kalupa, premjestite na pladanj, posipajte šećerom u prahu i poslužite.
Dobar tek!
Izvor.kolaci.ba
Izvor.kolaci.ba
Recept u slikama:
Nema komentara:
Objavi komentar