Ovaj džem zovu i bolnički džem jer je ispitan na onima koji su imali težak oblik zatvora. On je djelotvoran da se prepisuje na recept.
dzem
Ako je zatvor tabu tema o kojoj se neće tako lako otvoriti, istina je da je to čest problem. A uzroci mogu biti premalo kretanja, stres, lijekovi, neki vitamini, premalo vode, no takođe može biti nuspojava druge bolesti.
Iako se zatvor čini bezazlen, to nije tako dok traje mjesecima jer se čovjek to vrijeme ne osjeća prijatno u koži. Karakteriše ga otežana defekacija, tvrda stolica. Po statistikama svaka deseta osoba ima probleme s tim. Zatvor je bitno izliječiti ne samo zbog boli nego iz razloga što bi se otpadne materije trebale zadržavati što kraće. Zato je važno isprobati prirodna pomagala, a među najboljima je džem.
Pacijenti koji su trpili zatvora su jeli po jednu veliku kašiku džema na dan što im je je povećalo učestalost pražnjenja crijeva.
Hurme imaju širok spektar zdravstvenih prednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem. One su izvor prirodnih vlakana koji su neophodni za rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom. Lako se probavljaju i smanjuju glad. Po sastavu hurme su prirodna multivitaminska tabela.
Anemični pacijenti trebali bi jesti hurme, jer su odličan izvor željeza. 100 gr hurmi sadrži oko 0,90 željeza. Željezo, kao dio hemoglobina određuje nosivost kisika u krvi. Hurme sadrže kalij, koji je koristan kod proljeva. Osim toga pomažu da se crijevna flora obnovi.
Recept za laksativni džem
Sastojci: 150 g hurmi (1 šoljica), 150 g suhih šljiva (1 šoljica), 1,5 šoljica prokuahne vode
Priprema: Isijecite hurme i šljive na komadiće. Stavite u ključalu vodu i kuhajte dok se ne zgusne.
Dobijena količina trebala bi biti za 20 porcija. Ovaj džem je pogodan za sve. Možete ga jesti samog, mazati, dodati u pahuljice …
Suhe šljive imaju hranljiv učinak, decenijama se prepisuju.
Bogate su vlaknima i sorbitolom. Sadrže ga 15 puta više nego drugo voće.
Sorbitol je vrsta alkoholnog šećera koju mogu konzumirati i dijabetičari. U crijevima se prerađuje jako sporo zbog čega dovodi do mekših stolica.
Sorbitol je vrsta alkoholnog šećera koju mogu konzumirati i dijabetičari. U crijevima se prerađuje jako sporo zbog čega dovodi do mekših stolica.
One su dobar izvor prirodnih vlakana koji su neophodni za rad crijeva. Po sastavu hurme su prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti svi. Hurme uravnotežavaju stolicu. One se mogu koristiti za liječenje crijevnih tegoba, funkciju crijeva i pomažu razvoj korisnih bakterija.
Savjeti za postizanje redovne stolice:
Pijte puno vode; Jedite hranu sa više vlakana: voće, povrće, i izbegavajte laksative jer postoje prirodne metode kojima si možete pomoći. Izbegavajte mlijeko i kofein.
izvor:lijek iz prirode.com
Nema komentara:
Objavi komentar